Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av wallbreakers

Kursinnsikt

Lærer bort endringsledelse gjennom spill og praktiske utfordringer

Publisert: 12. nov. 2018

Agnethe Ellingsen bruker spillet WALLBREAKERS® når hun skal lære bort metoder innen endringsledelse. Om ikke spillet gjør endringsprosessen lekende lett, er det i hvert fall en effektiv og morsom metode for læring.

– Vi lever i en verden av kontinuerlig endring, og endringstakten øker stadig.

Det mener Agnethe Ellingsen, som er forfatter, foredragsholder og lederveileder ved Agnelli AS. Hun er brennende opptatt av endringsledelse og det digitale skiftet, og ga i 2014 ut boken «100-dagerskoden – Hvordan mestre ny lederrolle og unngå fallgruver». I desember foreleser hun under Tekna-kurset Endringsledelse i praksis.

– Det finnes veldig mange utfordringer i å skape endringer i en bedrift eller en organisasjon. I enhver endringsprosess finnes det alltid en spesiell dynamikk. Denne er det viktig å forstå, forteller Ellingsen.

Praktiske utfordringer gir en større læringseffekt

Ifølge Ellingsen lykkes man best gjennom aktiv læring. Under kurset Endringsledelse i praksis får deltagerne bryne seg på praktiske utfordringer gjennom spillet WALLBREAKERS®.

– Dette er et nytt verktøy som får strålende tilbakemeldinger. Teori er selvfølgelig også viktig, men når du utøver teorien i praksis får du en helt annen læringseffekt. Du husker bedre hva du gjorde, og hva det førte til.

WALLBREAKERS® er et dansk konsept. Foreløpig er spillet relativt ukjent i Norge, men det har blitt brukt mye i bedrifter rundt om i Europa, USA og Asia.

Gjennom spillet får deltagerne jobbe med en case som ligger tett opp mot virkeligheten. Oppgaven som skal løses tar utgangspunkt i to avdelinger som skal slås sammen. Deretter følger de forskjellige prøvelsene som oppstår i en endringsprosess, som fordeling av oppgaver og innføring av nye systemer.

– Vi deler gjerne en endringsprosess i tre ulike faser: oppstartsfasen, implementeringsfasen og forankringsfasen. Hva du gjør i de ulike fasene avgjør om du får medhold eller motstand blant dine medarbeidere, forklarer Ellingsen, som mener mange får aha-opplevelser under kurset.

– Først bruker vi tid på å forstå at vi alle er ulike. Hvert team består av forskjellige personlighetsprofiler med ulike behov, der noen er med deg og noen er mot deg, forklarer Ellingsen.

Vil du spille deg gjennom endringsprosessen? Les mer om kurset her!

Unngå fallgruvene

Akkurat som i virkeligheten, handler spillet om å få folket ombord, og sørge for at ingen ramler av lasset.

Da må du sørge for at medarbeiderne får et eierskap til endringene som oppstår. Samtidig må du skape motivasjon og forståelse rundt det som skjer.

Men Ellingsen er klar over at dette er lettere sagt enn gjort.

– Det er veldig lett å bli fanget av hamsterhjulet i hverdagen, med alt som skjer. Så glipper det hele litt. Plutselig er du tilbake til start og må gå gjennom hele prosessen på nytt, sier Ellingsen, og advarer spesielt mot én fallgruve:

– Ofte starter man nye prosjekter før man har fullført implementeringen og forankring av det første prosjektet. Da tar det kort tid før alt ruller tilbake til utgangspunktet. Du må jobbe med kulturen og skape nye arbeidsmønstre. Har du innført et nytt system, må du sørge for at folk velger å bruke det. Dette krever fokus over lengre tid.

Læring og latter går hånd i hånd

Selv om prosessen kan være krevende og tidvis demotiverende, kan læringen rundt endringsprosesser være veldig morsom. Ellingsen har nemlig opplevd stort engasjement under sine kurs.

Det er jo så morsomt! Jeg hadde en gruppe tidlig i høst som var helt over seg av begeistring. Av og til prøver noen grupper virkelig å eksperimentere. I trygge rammer tester de ut metoder de aldri hadde turt å bruke i det virkelige liv. Det gir veldig god læring og innsikt, og vekker i tillegg mye latter, avslutter Ellingsen.

Kurset Endringsledelse i praksis arrangeres 4.-5. april, og gir deg innsikt i hva som kjennetegner god endringsledelse. Ved å gå inn i ulike roller og scenarier får du opplevelser direkte på kroppen, og konkrete aha-opplevelser. Les mer her!

Les også