Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En gruppe mennesker renser regnvannsjøen
EGNE REGNSJØER: Regnvannet blir samlet i regnvannsjøer, som har både en funksjonell og rekreativ rolle i Nye ved Aarhus. Foto: Tækker Group.

Kursinnsikt

I den danske byen Nye blir regnvannet brukt på en uvanlig måte

Publisert: 31. okt. 2022

Det helt spesielle og visjonære byutviklingsprosjektet er det første i sitt slag i Danmark, og vekker interesse verden over.

– Vi har lykkes med å utvikle og lage fremtidens forstad, der vi tar hensyn til bærekraft, klimatilpasning, biodiversitet og bynatur. Vi har hele tida hatt en helhetlig tankegang om hvordan vi best kan planlegge en by, sier Carsten Fjorback.

Han er utviklingssjef for klimatilpasning og byutvikling i Cowi, og har jobbet med prosjektet Nye Aarhus i 10-12 år. De første innbyggerne flyttet inn i den helt nye byen i 2018, og nå bor det noen hundre mennesker der. På sikt skal Nye, som er forstaden til Aarhus, Danmarks nest største by, huse 15 000 innbyggere.

Byen har blitt til etter initiativ fra den private utbyggeren Jørn Tækker. Det er hans visjoner og ideer om en byutvikling med fokus på variasjon, balanse og liv som har preget planene.

– Helt fra starten har det vært en visjon og ambisjon om å gjøre ting bedre og ha en helhetsorientering. Alle involverte, alt fra arkitekter til ingeniørfag og prosjektledere innen bygg og vei har jobbet sammen for å forstå hverandres utfordringer og få til bedre løsninger. For eksempel går det an å heve en vei litt, slik at vannet blir transportert til et annet sted. Vi har tenkt mye på multifunksjon, forklarer han.

Nyttig både for samfunn og individ

I Danmark er det vanlig å pumpe opp grunnvann til daglig bruk. Men i Nye er det regnvannet som blir utnyttet som ressurs. Alt regnvann blir samlet i et åpent vannsystem, kalt regnvannsjøer.

Ved hjelp av et renseverk drevet av Aarhus Vand blir det oppsamlede vannet gjenbrukt i alle toaletter og vaskemaskiner i byen. Det sparer omkring 40 prosent av grunnvannet som normalt brukes i danske hjem.

Regnvannsjøen i den Danske byen Nye
NY FORSTAD: Nye er en helt ny by, bygget fra grunnen av. Nå bor det noen hundre innbyggere her, men på sikt skal byen kunne huse 15 000 mennesker. Foto: Tækker Group.

– Regnvannsjøen har også en rekreativ verdi, vannsystemet er tenkt som en del av rekreasjonen, og som en del av blå-grønne løsninger som understøtter biodiversiteten i Nye. Mange andre steder blir regnvann ledet under jorden, ned i kloakken. Men regnvann har i aller høyeste grad en nytteverdi, forteller Fjorback.

Vannløsningen er den første av sitt slag i Danmark, men neppe den siste.

– Her i Danmark går prisene på strøm og drivstoff opp, og det kan tenkes at det blir dyrere vann en dag også.

– Et livsprosjekt

Nye Aarhus har vakt stor oppsikt. Ikke bare i Danmark, men langt utenfor landegrensene. Tusenvis av interesserte har tatt turen til forstaden for å la seg inspirere. Også danske bedrifter har fått øynene opp for regnvann, og jobber nå med løsninger som gjør at de i større grad kan utnytte vannet som ressurs.

Fjorback har selv reist verden rundt og holdt foredrag om prosjektet, og i januar kommer han til Tekna-konferansen Bærekraft i vannbransjen i Trondheim.

– Dette er et livsprosjekt for meg. Det er unikt i forhold til de andre prosjektene jeg jobber med, og betyr mye for meg som person, men har også en stor samfunnsendrende rolle. Det utgjør en forskjell.

Tørre å satse

Å samarbeide på tvers av fagretninger er helt avgjørende for at vi skal klare å løse morgendagens utfordringer. Kursdagene 2023 er Teknas viktigste møteplass for deg som jobber innen bygg, anlegg og eiendom.

Der skal blant andre Fjorback fortelle mer om Nye Aarhus, og andre forelesere vil vise fram innovative og gode blågrønne løsninger for håndtering av overvann og klimatilpasninger.

Det viktigste Fjorback har lært av prosjektet i Nye er å ha høye ambisjoner, tørre å satse og ikke minst å snakke sammen.

– Dette går rett under nummer 17 av FNs bærekraftsmål om samarbeid. Mange har ambisjoner, men man må også samarbeide, gå i dialog, drive med innovasjon og være risikovillig. Og ikke minst ha tro på det.

Interessert i å lære mer? Se programmet til «Bærekraft i vannbransjen» – og meld deg på her!

Les også