Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Gruppebilde av fornøyde kolleger på kontoret
FELLES MÅL: Med OKR får du et målstyringsverktøy som gir klare retningslinjer for hva bedriften skal oppnå, slik at alle drar i samme retning.

Kursinnsikt

Hva er OKR, og hvorfor er det så viktig for bedrifter?

Publisert: 20. okt. 2022

Gjør som Google og Netflix: Sett deg konkrete mål for bedriften med OKR, og opplev massiv vekst.

OKR står for «Objectives and Key Results». «Objectives» handler om hva det er man ønsker å oppnå, mens «Key Results» handler om hvordan man skal få det til.

Karan Bharj er grunnlegger og senioranalytiker i Omnia Consulting – og ekspert på OKR-metoden. Kunnskapen deler han i Tekna-kurset OKR - Objective Key Results.

OKR er et enkelt rammeverk for målstyring. Det gir klare retningslinjer og forståelse for hva selskapet ønsker å oppnå, slik at alle i organisasjonen vet hvilken retning en skal dra i.

Karan Bharj
Karan Bharj, grunnlegger og senioranalytiker i Omnia Consulting.

Kan skape enorm vekst

– Objectives er meningsfulle, ambisiøse og kreative beskrivelser av hva en bedrift ønsker å oppnå, og kan ha lang tidshorisont.

– Key Results er bundet til Objectives og måler framdriften mot å fullføre målene. De er spesifikke, alltid målbare, tidsbestemte og begrensede. To til seks Key Results er en god tommelfingerregel, mener han.

Høres dette interessant ut? Lær mer om hvordan du kan bruke OKR i bedriften din!

Verktøyet er hyppig brukt i Silicon Valley, og brukes blant annet av selskaper som Intel, Youtube, Netflix, Spotify, Google, AirBnB, BMW og Schneider Electric. Nå er det også i ferd med å bli populært i norske bedrifter.

– OKR har vært med disse selskapene fra starten av, og hjulpet dem til å oppnå enorm vekst. Det passer for både store og små selskaper, forteller Bharj.

Fem superkrefter med OKR

Det er mange fordeler med OKR, men det sies at OKR innehar fem «superkrefter».

1) Hjelper dere å holde fokus

Handler om å fokusere på de viktigste prioriteringene for de neste tre, seks eller tolv månedene. Du bør holde dette til noen få initiativer som utgjør reell og umiddelbar forskjell.

2) Hele organisasjon blir mer samkjørt

Dette handler om utførelse og hvordan hele organisasjonen er justert med tanke på målene på toppnivå, og helt ned til den enkelte medarbeider. Ifølge Harvard Business Review har ansatte som er samkjørte, mer enn dobbelt så stor sannsynlighet for å yte best mulig.

3) Gir dere målsettinger som forplikter

Når teamet setter målsettinger som en går god for, og de er transparente for alle i selskapet, får et naturlig eierskap og forpliktelse til målsetningene.

4) Gjør det enkelt å måle fremdrift

Dette handler om at du kan måle fremdrift hele veien, og er en av grunnene til at Bill Gates Foundation bruker dette rammeverket.

5) Gir dere ambisiøse mål

Å sette mål som er ambisiøse og som er utenfor komfortsonen, er det som får bedrifter til å vokse mest, med ansatte som yter sitt beste. Stretch goals, altså ambisiøse mål, skal være vanskelige, men ikke demotiverende.

Lyst til å ta i bruk OKR? Dette Tekna-kurset hjelper deg å komme i gang!

Les også