Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kolleger i møte
ENGASJERTE: 7 av 10 sier at de har en sterk tilhørighet til jobb, ifølge en fersk undersøkelse utført av Kantar og HR Norge.

Kursinnsikt

Ekspertens råd: Slik får du dine ansatte til å bli

Publisert: 20. okt. 2022

Det er ikke nok å tjene masse penger hvis du har det kjipt på jobb.

– Ulike undersøkelser viser at det er mange som sitter løst i stolen og vurderer å bytte jobb, forklarer Agnethe Ellingsen.

Hun er forfatter, foredragsholder, karriere- og lederveileder, og skal holde et helt fersk Tekna-kurs om å skape jobbengasjement og motivasjon på arbeidsplassen.

– Lønn har betydning, men er ikke avgjørende for hvordan du trives i jobben. Du kan tjene én million kroner, men har du det kjipt blir du neppe værende, forklarer hun.

Kurset handler om å øke trivselen på jobb, og passer for ledere som ønsker å bli bedre på å utvikle medarbeidere og skape gode lærings- og tilbakemeldingskulturer.

Mange vurderer å slutte

7 av 10 sier at de har en sterk tilhørighet til jobb, ifølge en fersk undersøkelse utført av Kantar og HR Norge. Det handler om å oppleve seg verdsatt, ha gode relasjoner på jobb og opplevelsen av å være en del av noe større, som igjen bidrar til høyere jobbengasjement og produktivitet.

– Det betyr at mange arbeidstakere har det bra på jobb, mens nær 30 prosent opplever mindre tilhørighet. Andre undersøkelser har vist at opp mot halvparten sitter løst i stolen i disse dager. Kanskje det i realiteten er nærmere en tredjedel.

– At folk bytter jobb er viktig i et samfunnsperspektiv, men for den enkelte virksomhet kan det bli kritisk om ettertraktet og viktig kompetanse forsvinner.

Lyst på et bedre forhold til dine medarbeidere? Bli enda bedre på å skape jobbengasjement!

Godt arbeidsmiljø er avgjørende

Ifølge Ellingsen er arbeidsmiljø det aller viktigste når vi snakker om trivsel på jobb.

Deretter kommer andre faktorer som lønn, oppgavevariasjon og autonomi, men også utviklings- og karrieremuligheter der vi opplever mening på jobb.

– Vi ønsker oss en god kultur, fellesskapsfølelse og gode relasjoner på jobb. Opplevelsen av selvstendighet, fleksibilitet med hjemmekontor og støtte fra leder er også med på å bidra til sterkere tilhørighet, som igjen bidrar til høyere lojalitet og jobbengasjement.

Et godt arbeidsmiljø og fornøyde arbeidstakere starter med god ledelse. Ellingsen omtaler det som tillitsbasert ledelse, der det først og fremst handler om å lede hver enkelt på best mulig vis.

– Tillitsbasert ledelse er å se personer i teamet, anerkjenne hvem de er og deres utvikling, gi tilbakemeldinger, veilede og fasilitere. Ved å være god på det og skape stolthet, får du mer fornøyde ansatte. Det gir mindre fravær og høyere arbeidsglede, og ved å skape psykologisk trygghet tør vi mer, som å bidra og å stille spørsmål. Det er viktig for å kunne utvikle oss.

Lønner seg – på alle måter

Men hvorfor i alle dager trenger vi engasjerte arbeidstakere? Det sier nesten seg selv: Uten engasjement, er det vanskelig å være lønnsom, påpeker Ellingsen.

– Hvis ikke du er engasjert, daler produktiviteten, sier hun.

– Engasjement og tilhørighet hører også sammen, jo mer engasjement dess mer tilhørighet, og vice versa. Hvis den ene vakler, kan den andre forsvinne. Ved å skape gode kulturer og godt arbeidsmiljø bidrar det til motiverte og engasjerte medarbeidere, men også til å tiltrekke seg ønsket kompetanse på grunn av godt omdømme.

kurset vil du som leder få konkrete verktøy som du kan ta i bruk umiddelbart. For det er ikke nødvendigvis vanskelig å bli en bedre leder, bare du tar deg tid til å lede.

– Mange sier de ikke har tid til ledelse, men løper i hamsterhjulet og har for mye annet å gjøre. Da hjelper det å vite hva som skal til og å lære noen metoder. Å se at mennesker utvikler seg og at de vokser, det er utrolig meningsfullt som leder.

Høres dette interessant ut? Lær mer på Tekna-kurset om jobbengasjement!

Les også