Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av en ung kvinne foran en PC skjerm som skriver notater på et ark
JUNGEL: Det er lett å gå seg vill i tallene, men det finnes håp.

Kursinnsikt

Disse tre begrepene gjør det enkelt å forstå et regnskap

Publisert: 3. nov. 2021

Hvis du forstår disse begrepene, er mye gjort, forteller kursleder Fredrik Harboe.

I idrettsvitenskap gjøres det mange målinger. I sykling, for eksempel, måles det hvor mange watt syklisten genererer sammenlignet med kroppsvekt. Jo lettere du er og mer kraft du genererer, desto raskere er du i sykkelløp.

Næringslivet har sine egne målinger. Et regnskap prøver å måle prestasjonen til en bedrift. For eksempel ved å se på forholdet mellom inntekter og kostnader.

De aller fleste har godt av å ha noe økonomikunnskap og lære litt om hvordan man tolker et regnskap, mener Fredrik Harboe. Han er høyskolelektor i økonomi ved Bjørknes Høyskole og leder kurset Økonomi for ikke-økonomer i regi av Tekna.

Kursleder og tallknuser Fredrik Harboe.

Harboe har en bred erfaring innen økonomiverdenen. Han er utdannet siviløkonom, har vært revisor i PWC, rådgiver i Nordea og har i flere år drevet egen bedrift, før han de siste årene har gått over til å undervise i økonomi.

– Målet med kurset er å ufarliggjøre økonomiske begreper. Jeg har holdt dette kurset over flere år, og mange deltagere sier at de føler seg litt som nikkedukker i diskusjoner om økonomi, fordi de ikke forstår alle uttrykkene som brukes. Og de er redde for å fremstå som dumme, sier Harboe.

Det skal imidlertid ikke mye til før du begynner å få økonomi- og forretningsforståelse. Hvis du kan tre begreper, er du på god vei, forteller kursholderen. Disse er lønnsomhet, likviditet og soliditet.

– Hvis du forstår disse begrepene, og vet hvordan du kan analysere dem, er mye gjort. Kurset Økonomi for ikke-økonomer handler om å gi folk litt selvtillit, slik at de tør å stille spørsmål.

1) Lønnsomhet

Lønnsomhet er driftsmarginen, eller forholdet mellom inntekter og kostnader.

– Dette er hva vi tjener på driften. Vi bør sitte igjen med litt penger når alle kostnadene er trukket fra, sier Harboe.

Dog: Høyskolelektoren understreker at økonomi ikke er vitenskap.

– Mye økonomi er subjektivt og basert på synsing om fremtiden. Det er sjeldent svart-hvitt og ofte er det ikke noen klar fasit. En bedrift kan tape millioner av kroner, men likevel være en god investering, sier han.

Læringsplattformen Kahoot er et eksempel. Selv om selskapet har gått i minus tidligere, blir det fortsatt priset høyt på grunn av forventninger om fremtiden.

– Grunnen til at Kahoot er blitt så verdifulle, er at de har fått så mange brukere. Det er nok bare et spørsmål om tid før de trykker på knappen og innfører flere tjenester som ikke er gratis

Lyst til å lære mer? Kurset Økonomi for ikke-økonomer gir deg praktisk kunnskap om økonomi – og lærer hva tallene i regnskapet og i økonomiske rapporter egentlig gir deg av informasjon.

2) Likviditet

Likviditetsgraden er evnen til å betale kortsiktig gjeld. Noen bedrifter er veldig lønnsomme, men fordi de har høy gjeld og penger knyttet opp i et varelager eller andre verdier, er likviditeten dårlig. Det gjør det vanskelig å betale den kortsiktige gjelden, slik som månedlige lønnsutgifter.

– Hvis det tar lang tid før pengene kommer inn, får du dårlig likviditet.

Dette kan være særlig viktig å ha kunnskap om i større virksomheter. Hvis man har kunnskap om likviditeten til selskapet, kan man bidra til å styrke denne, selv om man ikke sitter i ledelsen. Det handler blant annet om faktureringspraksiser, forteller Harboe.

– Mange ansatte føler nok at de ikke trenger å bry seg om økonomi. At dette er noe ledelsen fikser selv. Det ser vi i store konsern, der penger «alltid» er tilgjengelig fra et morselskap. Da bryr man seg ikke alltid med å skape god likviditet i alle avdelinger.

3) Soliditet

Dette er forholdet mellom egenkapital og gjeld. Høy gjeld og lav egenkapital kan være en risiko for bedrifter. Mens lav gjeld i forhold til egenkapital kan bidra til å gjøre bedriften mer robust.

– Soliditeten sier noe om robustheten til selskapet. Det betyr ikke at det er galt at bedrifter har gjeld. Gode forretninger handler om å ha tillit til fremtiden. Det hjelper imidlertid å ha egenkapital og reserver på bok, forklarer Harboe.

Hvordan ligger bedriften an?

Når du har lest og forstått regnskapet, har du en god innsikt i hvordan bedriften presterer.

Men for å få et enda bedre bilde, kan du gå tilbake i tid. Hvordan er utviklingen i bedriften fra år til år? Er den positiv eller negativ?

– Dessuten kan du sammenligne resultatene med konkurrentene. Alle regnskap er offentlige, og de får du lett tilgang til, sier han.

kurset Økonomi for ikke-økonomer brukes det praktiske eksempler som er gjenkjennbare for deltagernes jobbsituasjon. Det gjør at du blir i stand til å vurdere tallene i månedsrapporten, kommentere dem med sikkerhet og få en god dialog med økonomiavdelingen.

Les også