Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
FREMOVERLENT: Hystar lager verdens mest effektive elektrolysører for grønn hydrogenproduksjon. Gründer og produktsjef Magnus Thomassen mener det er rom for flere teknologileverandører som kan levere til hele verden, med base i Norge.

Kursinnsikt

– Vi må ha flere tanker i hodet når vi skal utvikle nye næringer for Norge

Publisert: 15. jan. 2024

Magnus Thomassen i Hystar har stor tro på at Norge kan bli en hydrogennasjon. Men vi må satse på teknologiutvikling, ikke bare produksjon.

– Energiomstillingen gir oss mulighet til å utvikle ny teknologi og teknologiprodukter, sier gründer og produktsjef Magnus Thomassen i Hystar.

Selskapet produserer verdens mest effektive elektrolysører for grønn hydrogenproduksjon. Hydrogen brukes blant annet som drivstoff, i metallindustrien og energiproduksjon. Grønn hydrogen er dermed viktig for å redusere klimautslipp.

– Våre elektrolysører er basert på en ny patentert prosess, med høyere ytelse og virkningsgrad enn noen andres, forklarer Thomassen.

Tenke bredest mulig

Når Lerchendalkonferansen arrangeres i Trondheim i februar, er han blant foredragsholderne som skal snakke om hvordan ny teknologi kan gi Norge et konkurransefortrinn.

– Vi har en tendens til å tenke at verdiskapingspotensialet for hydrogen kun er produksjon og eksport til kontinentet, som en karbonfri erstatter for naturgassen. Vi må tenke bredere når vi skal utvikle nye næringer for Norge. Vi må også utnytte potensialet i utvikling og produksjon av teknologi og utstyr for eksport til det globale markedet.

Hystar ble startet av Thomassen og medgründerne Alejandro Barnett og Fredrik Mowill i Thomassen og Barnett jobbet sammen på Sintef med utvikling av elektrolysører og brenselceller, før de startet egen bedrift.

Nå har bedriften vokst til 50 ansatte fra 23 ulike land, med hovedkontor og produksjonslokaler i Høvik utenfor Oslo.

– Vi har sikret oss lokaler for utvidelse, og skal lage en fabrikk for elektrolysestacker med enorm kapasitet. Fabrikken får plass i eksisterende DNV-bygg på Høvik, og vi jobber med detaljutforming av produksjonsutstyret med leverandører nå. Produksjon av elektrolysører vil starte i fabrikken fra 2026 med en kapasitet opp til 4GW.

En rekke spennende bedrifter og foredragsholdere kommer til Lerchendalkonferansen. Sjekk ut programmet her!

På vei ut i markedet

Snart skal det første produktet ut på markedet, til gassprosessanlegget Kårstø. Og i juli skal en fem megawatts elektrolysør på plass hos det største privateide energiselskapet i Polen.

– Vi er veldig nære å ha produktene ute i felt, og det er stor interesse fra kunder rundt om i hele verden, forteller Thomassen.

Blant kunder som er interessert i grønn hydrogenproduksjon er fornybare energiselskaper, metallprodusenter og transportselskaper.

– Markedet er i stor vekst, det er behov for å omstille denne delen av samfunnet som det er vanskelig å gjøre noe annet med. Hvis vi skal produsere hydrogen på en bærekraftig måte, finnes det få alternativer til elektrolyse.

Hystar har annonsert at de skal etablere seg i det nordamerikanske markedet, og har dessuten planer om å levere produkter i Asia. Men basen og hovedutviklingen forblir i Norge.

– Vi ser etter hvert for oss et globalt marked, selv om vi produserer i Norge. Vi trenger folk som har kompetanse, og å være etablert i markedet der vi skal selge. Da kan vi levere mer lokalt innhold, spesifikasjoner og standarder.

Lerchendalkonferansen er en perfekt arena for deg som vil være med å sette agendaen. Her møtes aktører innen politikk, næringsliv, offentlig sektor, forskning og utdanning for finne gode løsninger på fremtidens utfordringer. Les programmet og meld deg på her!

Les også