Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Foto av Mette Meinert i Tekna
HA CV-EN KLAR: Mette Meinert mener det er viktig å ha CV-en klar så tidlig som mulig. Foto: Mikkel Moe.

Råd og tips

Mangler du dette i din CV?

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 29. apr. 2021

Det er ikke bare hvor du har jobbet som er viktig i en CV. Å få inn et avsnitt der du beskriver dine viktigste kvalifikasjoner er en mulighet du ikke bør ta lett på.

Uansett hvor godt utdannet du er og hvor mye erfaring du har opparbeidet deg, kan en dårlig gjennomarbeidet CV hindre at du får komme på intervju. Prøv å se på din CV, men denne gang fra arbeidsgivers synspunkt. Ser det ut som en du vil ansette? Er du usikker, se om disse tipsene kan hjelpe:

Etter mer enn ti år som karriereveileder og kursholder i Tekna har Mette Meinert god innsikt i hva som fungerer når man skal skrive CV og jobbsøknad.

Hvis du er student, mener hun det er viktig å ha CV-en klar så tidlig som mulig.

– Jo før desto bedre. Plutselig skal du søke på en deltidsjobb, eller sommerjobb og da er det greit å ha noe å gå ut fra. Det er lurt å holde din CV løpende oppdatert. Lag deg en master-CV der alt er med. Så kan du ta med det som er mest relevant, når du søker på en konkret stilling, sier hun.

– Det viktigste skal først

Er du student mener hun du bør legge opp CV-en på en annen måte enn de som har jobbet en stund.

– Mye vil være likt, men særlig en ting er forskjellig. Jeg sier alltid at det viktigste skal først. Så hvis du har en overskrift som heter utdannelse, og en som heter arbeidserfaring, så velger du det som er mest relevant for den jobben du søker på. Søker du på en sommerjobb, der faget ditt er viktig, vil det være utdannelsen din som er mest relevant. Da skal utdannelsen din listes opp før arbeidserfaring, sier Meinert.

– Hva er den største feilen studenter gjør når de setter opp CV-en?

– Der er det to ting som gjerne går igjen. Det ene er at CV-en er for tynn, det andre er at det mangler et nøkkelkvalifikasjonsavsnitt. 

Nøkkelkvalifikasjoner bør du alltid ha med, enten du er student, nyutdannet eller erfaren

– Det holder ikke å bare sette opp under utdannelse at du tar en master i fysikk på universitet i Bergen, i perioden 2013-2020. Det er bare overskriften. Her bør du utbrodere mer, ved å sette opp noen relevante fag, prosjektoppgaver eller navnet på masteroppgaven. Hva du har spesialisert deg innenfor, og om du for eksempel har presentert på konferanse, eller annen setting. Husk igjen at du her kan ta med alt i en master-CV, så plukker du ut etter hvert som du får mer erfaring og andre punkter skal vektlegges. Bruk gjerne vår CV-bygger til å lage de ulike utgavene av din CV, sier hun.

Det samme prinsippet gjelder for mer erfarne arbeidstakere. Den norske CV-en har utviklet seg de siste tiårene fra å være et dokument med opplisting av utdannelse og stillinger. I stillinger som er relevante bør du i dag også ha med:

  • Hva har vært ditt ansvarsområde
  • Hvilke arbeidsmetoder har du brukt
  • Hva oppnådde du i stillingen, har du helt kort noen resultater å vise til.

Nøkkelkvalifikasjoner bør du alltid ha med, enten du er student, nyutdannet eller erfaren, mener hun.

– Det er en unik mulighet til å trekke frem det aller viktigste du kan. Det er her du skal vise at du er kvalifisert for jobben du søker på. Dette avsnittet kan du for eksempel bygges opp slik:

  • Begynn med to linjer med din faglige kompetanse som svarer ut det stillingen etterspør.
  • Deretter setter du opp det jeg ofte kaller administrativ kompetanse. Det kan være at du har erfaring med formidling, at du har ledererfaring fra en studentorganisasjon, eller andre ting som ikke er rent faglig. Dette glemmes ofte, men er vel så viktig som fag hvis du vil skille deg ut i mengden.
  • Deretter avslutter du med noen stikkord om personlige egenskaper. Hva sier folk om deg? Er du lett å samarbeide med, er du strukturert i måten du jobber på, eller trives du best med å dykke ned i faglige problemstillinger og baserer deg alltid på fakta.
  • Husk at du bør underbygge det du skriver i dette avsnittet, når du skriver din søknad. I søknaden kan du skrive om hva det er som har gjort deg til en god formidler og hva slags tilbakemeldinger du fikk. Disse dokumentene bør alltid henge sammen.

Tekna kan hjelpe deg på flere måter

Om du vil ha ytterligere hjelp til å legge opp CV-en og skrive søknad får du flere gode verktøy som medlem.

– Du finner ganske mye på våre nettsider om hvordan du skal sette opp en CV eller skrive en søknad. Vi har en hel seksjon om karriere og jobbsøk med masse nyttig stoff. Der finner du også tips til jobbintervjuet. Som tidligere nevnt har vi også en digital CV-bygger. Der kan du lage deg en CV fra bunnen. Vi har satt inn en del ledetekster som hjelper deg gjennom, og du kan lage flere versjoner.

– Selvsagt kan du også skrive din søknad på denne plattformen. Fra CV-byggeren kan du sende CV og søknad til gjennomsyn og få tilbakemelding fra en av Teknas veiledere, sier Meinert.

Jobbsøking og arbeidskontrakt

Vi hjelper deg med CV, søknad og forberedelser til jobbintervjuet. I tillegg kan våre advokater lese gjennom kontrakten din FØR du signerer.

Les også