Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av modellplaneter

Tema: Infrastruktur

Teknas romfartskveld 2020

Publisert: 22. okt. 2020 Streaming

Fikk du med deg Teknas romfartskveld? Her kan du se foredragene som ble spilt inn.

Norge er med i konkurransen om Europeisk oppskytningsbase for småsatellitter. Vi vil ha den til Andøya og regjeringen har vedtatt støtte. I panelet får du høre om behov for ny arbeidskraft, rekruttering og utdanning.

Pål Brekke fra Norsk romsenter fortalte om Solar Orbiter (SolO) som ble sendt opp 10. februar i år og skal sende oss bilder av solens polare strøk, som ellers er vanskelig å observere fra jorden. Hva kan SolO fortelle oss som vi ikke visste fra før? Klikk på videoen og se! Her får du også høre mye spennende om solen du ikke allerede visste. Norsk ekspertise er med på ferden. Det kan du lese mer om her.

I de siste 20 årene har Hubble vært vår hovedkilde til forståelse av ting som ligger langt vekk. En ny oppskyting er nå like rundt hjørnet!: James Webb teleskopet. Her kan du se og høre Håkon Dahle (UiO) snakke om teleskopet.

En av de som gleder seg til de første bildene fra James Webb, er nok Jose Miguel Gonzáles Pérez (NAROM). Her kan du høre Joses kloke ord om hvordan stadig ny forståelse av verdensrommet påvirker oss på alle plan. Etter at det første teleskopet ble funnet opp og vi senere oppfant spektroskopien ble universet plutselig mye større en noen hadde forestilt seg! Kan du se for deg hvor stort universet blir for oss med nyvinningene som kommer i vår levetid?

Her kan du se innlegget til studentene Marcus Lerfald, Andreas Westre og Wilhelm Ankar Kristiansen, ved NTNU, der de forteller om bedre satellittovervåking av skip.

Avslutningsvis fikk vi høre Nick Galano (SpacEx) fortelle om SpaceX’ prosjekt Starlink og hvordan dette skal levere superraskt internett, også på avsidesliggende steder med lite infrastruktur. Dette foredraget er ikke tatt opp.

Les også