Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Tema: Bio- og klima

Teknologidagen 2020

Oppdatert: 29. okt. 2020 Streaming

Den globale pandemien setter rammen for årets Teknologidag. Hva har vi lært og hvordan blir veien videre?

Den 12. mars innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid.

Landet stengte ned. Skoler og barnehager lukket dørene. Arrangementer ble avlyst. Hjemmekontor og sosial distansering ble over natten den nye normalen.

De samfunnsmessige og økonomiske konsekvensene av covid-19 har vært enorme. Hvordan har pandemien påvirket samfunnet vårt, hvilken lærdom har vi tatt med oss og hvordan kan vi forberede oss på neste krise?

Under denne digitale konferansen vil engasjerte og dyktige innledere snakke om blant annet kriseledelse, viktigheten av medisinsk forskning, troen på teknologi, utfordringene ved hyperdigitalisering og hvordan vi kan sikre tilstrekkelig beredskap.

Hvordan vil verden se ut når støvet har lagt seg?

Espen Rostrup Nakstad

Espen Rostrup Nakstad

Assisterende Direktør, Helsedirektoratet

Espen Rostrup Nakstad har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Rostrup Nakstad er også utdannet jurist og har tidligere undervist bl.a. innen ledelsesfag og strategisk planlegging for internasjonale organisasjoner

Lise Lyngsnes Randeberg

Lise Lyngsnes Randeberg

Professor/president i Tekna, NTNU Institutt for elektronisk systemdesign

Lise Lyngsnes Randeberg er president i Tekna og professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU i Trondheim. Hun ble første gang valgt til Tekna-president i 2013.

Jan Terje Andersen

Jan Terje Andersen

Professor i biomedisinsk innovasjon/Forskningsgruppeleder, UiO/Klinikk for laboratoriemedisin, OUS

Jan Terje Andersen er professor i biomedisinsk innovasjon ved Institutt for farmakologi ved det medisinske fakultetet, Universitetet i Oslo. Han er forskningsgruppeleder ved Institutt for immunologi, Oslo Universitetssykehus. Han leder laboratoriet for adaptiv immunitet og homeostase, som studerer de cellulære prosessene og det molekylære samspillet som ligger til grunn for funksjonene til de to mest utbredte proteinene i blod, albumin og IgG.

Heidi Berg

Heidi Berg

Shanghai Heidi AS

Heidi Berg driver selskapet ShanghaiHeidi AS for å øke forståelsen for "Det Nye Kina" blant norske bedrifter og ledere, gjennom studieturer, foredrag og konsulentoppdrag. Med bakgrunn fra digital produktutvikling i Telenor Asia, ser hun særlig på områder knyttet til digital innovasjon: Mobilbetaling, netthandel, sosiale medier etc. I tillegg bistår hun norske selskap som ønsker etablere seg i Kina i et samarbeid med NHO og Dansk Industri.

Camilla Nervik

Camilla Nervik

Seksjonssjef, Seksjon for offentlige tjenester, Datatilsynet

Camilla Nervik er utdannet jurist og seksjonssjef i Datatilsynet. Hennes seksjon har ansvar for behandling av personopplysninger som utføres av det offentlige. Nervik har jobbet med appen Smittestopp.

John-Arne Røttingen

John-Arne Røttingen

Administrerende Direktør, Forskningsrådet

John-Arne Røttingen har vært administrerende direktør i Forskingsrådet siden 1. mars 2017, og Visiting Fellow of Practice ved Blavatnik School of Government, Universitet i Oxford. Han er utdannet lege med doktorgrad fra Universitetet i Oslo og mastergrader fra Oxford og Harvard.

Sulalit Bandyopadhyay

Sulalit Bandyopadhyay

Post Doctoral Researcher and Lecturer, NTNU Inst for kjemisk prosessteknologi

Stig Tollefsen

Stig Tollefsen

Head of Technology Office, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations

Stig Tollefsen er utdannet biokjemiker fra UiO som Cand Scient i 1996. Tollefsen startet i CEPI full tid fra Februar 2019, og har hatt ansvaret for å designe utlysning for universal teknologiplattformer for vaksiner mot infeksiøse virus og mot sykdom X. Han har i tillegg vært med på å designe og administrere utlysningene CEPI har hatt for COVID-19 vaksiner.

Ida Aalen

Ida Aalen

Teknologigründer, Confrere

Ida Aalen er produktsjef og medgründer i teknologiselskapet Confrere. Hun har sittet klistret til datamaskinen siden hun som ti-åring ble introdusert til Internett av sin far i 1996. Siden den gang har hun rukket å gi ut to fagbøker om sosiale medier, blitt en aktiv samfunnsdebattant blant annet gjennom sine tekster i Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Hun er en prisbelønnet interaksjonsdesigner og foredragsholder.

Krise og kunnskap
17:00 - 17:20

Korona-viruset har for alvor vist hvor sårbare vi er. På kort tid gikk viruset fra å være noe vi leste om i avisene til å angå oss alle. I denne delen av konferansen vil vi snakke om de store samfunnsendringene vi har vært vitne til, betydningen av den norske modellen og beredskap innen forskning og innovasjon.

 • John-Arne Røttingen, Administrerende Direktør, Forskningsrådet
 • Lise Lyngsnes Randeberg, President, Tekna

Bioteknologi og medisinsk utvikling
17:25 - 18:00

Utbrudd av en ny pandemi var forventet, men utbruddets fremtredelsesform kom som en overraskelse. Nå har det for alvor vist seg at kompetanse innen bioteknologi, forskning og produktutvikling er livsviktig. Hvorfor er tverrfaglig vitenskapelig samarbeid avgjørende? Hvordan får vi utviklet en vaksine? Hva vet vi egentlig om immunitet i befolkningen?

 • Sulalit Bandyopadhyay, Post Doctoral Researcher and Lecturer, NTNU
 • Jan Terje Andersen, Professor i biomedisinsk innovasjon, UiO og forskningsgruppeleder ved Klinikk for laboratoriemedisin, OUS
 • Stig Tollefsen, Head of Technology Office, CEPI

Teknologi og demokrati
18:00 - 18:40

I en tid med kraftige omveltninger og en global pandemi gir teknologien og digitaliseringen oss enorme muligheter. Samtidig kan utviklingen utfordre vårt demokrati og rettsvern, svekke vårt personvern og få utilsiktede konsekvenser. Hvordan kan vi benytte oss av teknologisk innovasjon og samtidig sikre at teknologien ikke går på bekostning av våre demokratiske rettigheter?

 • Heidi Berg, Selvstendig næringsdrivende i Kina
 • Camilla Nervik, Seksjonssjef, seksjon for offentlige tjenester, Datatilsynet
 • Ida Aalen, Teknologigründer, Confrere

Kriseledelse
18:45 - 19:00

Hvordan tar man løpende beslutninger på sparsommelig grunnlag? Hvilke vurderinger ligger til grunn, og hvem skal man lytte til?

 • Espen Rostrup Nakstad, Assisterende Direktør, Helsedirektoratet

Hva nå?
19:00 - 19:30 

Hva blir veien videre og hvordan kan vi være forberedt på lignende hendelser i fremtiden? Samtale ledet av Svein Tore Bergestuen

I samtalen:

 • Espen Rostrup Nakstad
 • John-Arne Røttingen
 • Lise Lyngsnes Randeberg

Avslutning 
19:30 

Tekna Biotek

Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet, som biomedisin, molekylærbiologi, ernæring og matvitenskap. Vi jobber også for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, og svarer på høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også