Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Andreas Dietzel med to kvinner i en lab smiler til kamera

Tema: Bio- og klima

– Man blir kjent med folk fra vidt forskjellige arbeidsområder

Oppdatert: 5. apr. 2021

– I norsk bioteknologi industri vil det være mangel på kompetanse, og da spesielt på den kommersielle siden.

Tekna Biotek, er et fagnettverk som jobber for kunnskapsformidling og nettverksbygging innenfor en bred definisjon av fagområdet.

Det er mange grunner til å bli en del av denne gruppa:

Det arrangeres gratis webinarer og seminarer rundt et bredt spekter av tema. Gruppen svarer og gir innspill på politiske høringer, arrangerer politiske debatter og lager politiske utspill. Det jobbes for gode vilkår for forskning, innovasjon og næringsliv, hvor fagnettverket ønsker å være en konstruktiv bidragsyter.

Tekna Biotek er en stemme som veier tungt når endringer foreslås

– Har vært på nesten alle arrangementene

Andreas Dietzel er en de som har trykket på denne knappen:

Er du interessert i bioteknologi?

Tekna Biotek jobber for kunnskapsformidling innenfor en bred definisjon av fagfeltet, og arrangerer webinarer og debatter. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta.

Han har en mastergrad i molekylær genetikk fra UiO og en “Graduate Diploma in Entrepreneurial Management” fra Boston University. 

–Jeg jobber nå som prosjektleder i det norske biotekfirmaet Diatec Monoclonals. Vi er en kontraktsprodusent av monoklonale antistoff til bruk innen forskning, diagnostikk og legemidler. I FoU-avdelingen vår har vi flere prosjekter gående, og jeg har hovedansvaret for automatisering/ robotisering av deler av produksjonsprosessen vår, sier han.

–Hvorfor valgte du å bli medlem av Tekna Biotek?

– Da Tekna Biotek arrangerte “Startups i Oslo: Hva skjer på biotek-feltet?” i 2017, var det sparket bak jeg trengte. Programmet for arrangementet var så interessant at jeg meldte meg inn. I ettertid har jeg vært på så og si alt av Tekna Biotek sine arrangementer, sier Dietzel.

Han forteller at det er pandemien som nå står i sentrum for hva som snakkes om på i fagnettverket.

– Bioteknologi er et veldig bredt fagfelt, og vil bli brukt til å løse de store problemene i vår tid.  Vi ser at den nåværende pandemien løses via den globale dugnaden vi alle er med på, og der spiller bioteknologi og bioteknologer en ekstremt viktig rolle både når det gjelder diagnostikk og vaksiner.

– Som molekylærbiolog er det spesielt morsomt å se suksessen med mRNA-vaksinene. Klimaendringer og problemet med plastforurensing vil også bli løst ved hjelp av bioteknologi, bare vent og se, sier han.

Dietzel tror Norge vil mangle kompetanse på feltet, om vi ikke får gjort endringer.

– I norsk bioteknologi industri vil en utfordring være mangel på kompetanse; og da spesielt på den kommersielle siden. Bioteknologi er et såpass komplisert fagfelt at jeg mener det er en stor fordel med bakgrunn i faget selv om man skal jobbe med økonomi eller forretningsutvikling innen denne industrien.

– Generell kompetanse når det gjelder å ta et mulig produkt fra laboratoriebenken ut i det globale markedet er noe det skorter på i Norge.  Nå ser vi heldigvis en underskog av små bedrifter innen bioteknologi og legemidler, så vi vil om noen år ha en god gruppe kompetente mennesker her på berget også, sier han.

Les også: Kan CRISPR gi oss en mer bærekraftig havbruksnæring?

– Få et større relevant fagnettverk

Da kan en av løsningene være å bringe de beste folkene sammen. En av de største fordelene i fagnettverket Tekna Biotek, er at du blir kjent med andre som liker å snakke om de samme tingene mener Dietzel.

– Felleskapet er meget bra, først og fremst blir man kjent med andre bioteknologer. Man får utvidet sin bioteknologiske horisont ved å treffe mennesker fra andre fagområder innen bioteknologi enn det man selv er ekspert på. Man blir kjent med folk fra vidt forskjellige arbeidsområder; alt fra forskere til patentrådgivere og bedriftsledere; alle med bakgrunn i bioteknologi.

– Politisk innflytelse får man også, og jeg vil si at Tekna Biotek er en stemme som veier tungt når endringer foreslås i bioteknologiloven og lignende. Kompetansen din utvides også gjennom de mange kursene og arrangementene man inviteres med på i Tekna Biotek, forteller han. 

HÅPER PÅ FLERE I FAGGRUPPA: Veronica Hjellnes håper flere i Tekna melder seg inn i Biotek den nærmeste tiden. Foto: Privat.

– Jeg har fått en større innsikt i mitt eget fagfelt

En annen du blir kjent med i gruppa er Veronica Hjellnes, hun er phD-stipendiat ved institutt for bioteknologi og matvitenskap på NTNU.

– I min forskning ser jeg på hvordan vi kan gjøre den norske hvitfiskindustrien mer bærekraftig, både ved å se på industriens oppbygning og ved å bruke bioteknologisk prosessering til å utvinne proteiner fra restråstoffet. I Norge dannes det over 320 000 tonn restråstoff fra hvitfisk i året, så det er nok å ta av, sier Hjellnes. 

– Hvorfor valgte du å bli medlem av Tekna Biotek?

– Å bli medlem av Tekna Biotek var som å være på et stort selskap og bli plassert på "det beste bordet". I et fagnettverk møter du andre som jobber innen ditt fagfelt og deler dine faglige interesser, rett og slett et skreddersydd tilbud, sier hun. 

– Hva er de største utfordringene de neste årene innen dette fagfeltet? Hva jobbes det mot?

– Under pandemien har vi virkelig fått øynene opp for viktigheten av den kompetansen de som jobber med bioteknologi og nærliggende fagområder er. Bioteknologi har også en sentral rolle i det grønne skiftet, og åpner for muligheter til å gjøre havbruk, landbruk, matproduksjon og avfallshåndtering mer bærekraftig. 

– Bare fordeler med å bli medlem

Hun forteller at noe av det beste med å være med i gruppa er følelsen av å hele tiden være oppdatert.

– Det er så lett å melde seg inn i et fagnettverk, faktisk bare noen tastetrykk unna. Hvis du er interessert i bioteknologi, er det så mange fordeler med å være medlem av Tekna Biotek. Du får muligheten til å holde deg oppdatert ved å delta på spennende arrangementer og følge samfunnsdebatten ved å delta i utformingen av tilbakemeldinger på relevante politiske saker.

– Jeg har fått en større innsikt i mitt eget fagfelt, og ikke minst en forståelse av hvordan man kan påvirke politiske avgjørelser som påvirker meg og det jeg jobber med. Dette er kompetanse gull verdt, og noe jeg definitivt kommer til å bruke som en av mine nøkkelkvalifikasjoner i et potensielt jobbintervju. 

– Hvordan er felleskapet i fagnettverket?

– Fellesskapet i Tekna Biotek er så fint, og jeg må si at jeg gleder meg til at vi igjen kan ha fysiske arrangement og møtes ansikt til ansikt for spennende samtaler. Likevel er Tekna så langt fremme med digitale løsninger, at jeg føler vi har klart å opprettholde en fin dialog oss medlemmer imellom også under pandemien.

– Deltakelsen og engasjementet på digitale arrangementer har vært enestående, og svært motiverende for mitt eget engasjement inn mot fagnettverket, avslutter hun.

Les også