Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne som leser på et nettbrett i et grønt miljø

Tema: Ledelse og utvikling

Grønt skifte betyr endring og grønne Startups

Tekst av John M. Raaheim Publisert: 30. apr. 2019

Grønt skifte betyr endring i miljøvennlig retning. Målet er bærekraftige samfunn som gir varige trygge omgivelser for kommende generasjoner av jordboere.

Skal du bidra må Startup-ideen din være av det slaget som gjør samfunnsfunksjoner mer miljøvennlige.

Grønt skifte betyr endring i miljøvennlig retning

«Det grønne skiftet» ble kåret til årets nyord av Språkrådet i 2015. En kort leksikalsk forklaring er «forandring i mer miljøvennlig retning». Norsk næringsliv, representert ved NHO, beskriver for sin del «det grønne skiftet» som «en endringsprosess som handler om å øke verdiskapingen med mindre samlet miljøpåvirkning og utslipp». I en kronikk i forskning.no i år heter det at «grønt skifte» handler like mye om samfunn som om teknologi. Vi må ha nytenking om samfunnets organisering, en omstilling som både er dypere og bredere og går raskere. Elefanten i rommet er politisk vilje, ifølge denne kronikken.

Grønt skifte betyr samfunn i bærekraftig utvikling

Regjeringen har for sin del en noe mer vidløftig fremstilling av skiftet. I følge denne må det «grønne skiftet» skje innenfor en periode av 30 -50 år. Det er beskrevet som sluttpunktet for en omstilling til et samfunn «hvor vekst og utvikling skjer innen naturens tålegrenser». Regjeringen mener dette blir krevende, men at det er fullt mulig. Det grønne skiftet må være globalt, men samtidig må Norge «finne sin egen vei til grønn økonomi». Transportsektoren kan bli fossilfri i 2050. Det «grønne skiftet» er her i prinsippet ikke en omstilling til ny kurs mot et samfunn som over tid tilpasses naturens tålegrense, men selve målet, sluttpunktet, et samfunn i bærekraftig utvikling.

Les også