Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne med kaffekopp kikker ut av stort vindu fra kontoret.

Råd og tips

Bonus og incentivordninger i arbeidsforhold - hva bør du passe på?

Oppdatert: 12. sep. 2022 Streaming

Har du variabel lønn? Altså en tilleggsytelse til grunnlønnen i form av bonus, opsjoner og aksjer, som varierer fra år til år. Hva betyr det egentlig for deg, og hvilke fallgruver må du passe på?

Om lag halvparten av Teknas medlemmer sier de har en form for variabel lønn. Dette kan favne et bredt spekter av lønnselementer. De vanligste er bonus, opsjoner eller aksjer eller det vi kan kalle for incentivordninger i arbeidsforholdet.

Basert på henvendelser fra medlemmer til Teknas juridiske vakttelefon, ser vi at det er flere spørsmål som ofte oppstår. Vi tenker å belyse disse i dette kurset. Vi gjennomgår kort de vanligste incentivordningene, regelverket bak disse og hva du bør være oppmerksom på som arbeidstaker.

Du som arbeidstaker har ofte en svakere rettsstilling når det gjelder bonus og andre incentivordninger, enn det som er tilfelle for ordinær lønn. Det er derfor viktig at du som arbeidstaker er klar over rettsvirkningen som inntrer ved de ulike ordningene, særlig hvis alternativet er høyere lønn.

Kursholder er Teknas advokat Frode S. Rognsaa.

Les også artikkelen Det er minst 10 ting du kan forhandle om som ikke er lønn og Unge snakker dobbelt så mye om lønn

Les også