Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kontorlandskap hvor ansatte snakker om lønn

SNAKKER DU OM LØNNA? Undersøkelse viser at unge snakker mer om egen lønn enn eldre. Foto: Mikkel Moe.

Unge snakker dobbelt så mye om lønn

Snakker du med kollegaene dine om lønn og andre fordeler?

Lønn kan virke tabu å snakke om med folk på jobben, men hvorfor er det slik? Har man noe å tape på fortelle om hva man tjener, eller hvilke fordeler man har klart å forhandle seg til?

Det kan virke som ar denne trenden med hemmelighold er på vei vekk, og at de yngre generasjonene ikke ser på temaet som noe ufordelaktig å snakke om.

Nesten 42 prosent av 18-25 åringer og 40 prosent av 26-41 åringer har delt kompensasjonen sin med en kollega eller annen profesjonell kontakt.

Det viser en studie i mars av 2449 amerikanske voksne. Det er betydelig høyere enn 42-57 åringer (31 %) og mer enn det dobbelte av 58-76 åringer (19 %).

Men hvorfor er det slik, og er det mer tabu for eldre nordmenn å snakke om lønn også?

Kampanje

Har du riktig lønn? 

Sjekk om du har riktig lønn med vår årlige lønnsstatistikk, og få hjelp og gode råd til dine egne lønnsforhandlinger. 

Om lag halvparten av Teknas medlemmer sier de har en form for variabel lønn. Få med deg det digitale kurset med Teknas advokat Frode S. Rognsaa om hva du bør tenke på.

– Arbeidsgiver som har mest å si

Anders Kvam, som er forhandlingssjef i Tekna, mener tallene ikke nødvendigvis er overførbare til norske arbeidere. Men han ser likevel store fordeler med å ha åpenhet rundt lønnen.

– Ettersom lønn er en personopplysning er det medlemmene i Tekna-gruppa som selv velger om de ønsker å være åpne om lønnen sin. Åpenhet kan bidra til at den enkelte har et mer realistisk syn på egen lønn og at de som eventuelt ligger feil lønnsmessig, lettere kan ta dette opp med sjefen.

Anders Kvam
SER FORDELER: Anders Kvam ser flere fordeler ved å være åpen med sin egen lønn med kolleger. Foto: Privat.

– Det er arbeidsgiver som har mest å si når det gjelder lønnsplassering. Selv om det har mye å si hvilken lønn en har når en starter i bedriften så skal jo lønna reflektere hva slags stilling og ansvar en har. Kompetanse, innsats, resultatoppnåelse og slike forhold. Tillitsvalgt kan være sentral i en bevisstgjøring rundt dette i Tekna-gruppa.

– Det er den enkelte som velger om en vil være åpen om dette – men det er lurt å ha et bevisst forhold til det, sier han.

– Er det litt tabu å snakke om, hvorfor det?

– I praksis opplever vi at det er mange steder det ikke er kultur for å snakke om den enkeltes lønn. Jeg har ikke noe godt svar på hvorfor. Men her er det klart kulturelle forskjeller mellom ulike arbeidsplasser, sier Kvam.

– Kan det være dumt å si hva man tjener?

– Sett fra mitt ståsted så ser jeg en del positive sider ved det. Men dette er noe den enkelte må vurdere, føles det ikke bra er det helt greit å ikke gjøre det. Men en kan jo snakke om det generelt og se om en har en praksis som er slik man ønsker kollegaer mellom, sier han.

Kampanje

Bli medlem

Som medlem i Tekna får du tryggheten av en sterk fagforening i ryggen, faglig påfyll, sosiale møteplasser og blant Norges aller beste avtaler innen bank, forsikring og pensjon.