Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Sigrid Rønneberg

Tema: Forskning

På vei mot en karriere som forsker - tidvis ulendt terreng

Tekst av Sigrid Rønneberg Publisert: 9. apr. 2021

Hovedregelen i norsk arbeidsliv er fast ansettelse. Allikevel er det mange midlertidig ansatte i universitets- og høyskolesektoren. Mange er ansatt på prosjektbasis, og denne andelen øker med økende grad av ekstern finansiering.

Dette er for eksempel forskere, og disse betegnes ofte som «unødvendig midlertidighet» – stillingene er ikke nødvendigvis midlertidige. Stipendiater og postdoktorer derimot, defineres som såkalt «nødvendig midlertidighet» - stillingene er utdanningsstillinger og av natur midlertidige.

Som stipendiat og postdoktor får du ikke gjort noe med at du er midlertidig ansatt, det er en del av pakken. Det vi derimot kan kontrollere er hvordan vi håndterer denne midlertidigheten, og om vi velger en karriere på et universitet hvor vi kan forvente midlertidig ansettelse i framtiden også.

Jeg ble ferdig med min doktorgrad i mars 2020, og valgte meg bort fra akademia og til fast stilling i staten. Etter mange måneder i tenkeboksen gjennom hele 2019 kom jeg rett og slett fram til at bekymringene for den midlertidige tilstanden min ikke veide opp for friheten ved en videre akademisk karriere på universitetet.

Er du interessert i forskning og innovasjon?

Tekna Forskerne er et nettverk for deg som er stipendiat, forsker eller spesielt interessert i forskning og innovasjon. Vi arrangerer gratis webinarer og seminarer og jobber for gode vilkår innen forskning. Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta.

Min opplevelse

Jeg var faktisk så bekymret i starten av 2019, da det var omtrent et halvt år igjen av kontrakten min, at det gikk ut over forskningen min. Jeg var urolig, engstelig, og redd for at jeg ikke skulle få levert. Det var en reell sannsynlighet for at jeg måtte klare meg uten lønn i flere måneder før jeg ble ferdig etter at kontrakten min gikk ut, og hvis jeg løste dette ved å skaffe meg en ny jobb ville jeg kanskje ikke kunne klare å skrive ferdig avhandlingen. Dette ble en ond spiral, og jeg klarte ikke å legge fra meg bekymringene. De ble verre og verre, og katastrofetankene økte.

Kunne jeg ha unngått denne spiralen hvis jeg hadde klart tidlig å gjenkjenne tankefeilene som oppsto i en stresset situasjon? Mest sannsynlig!

Ved å være oppmerksom på egne tanker og tankemønstre kan vi stoppe slik uheldig utvikling før det blir virkelig ille. Nå i ettertid er det rart å tenke på hvordan jeg i flere måneder satte en direkte sammenheng mellom min verdi som menneske og hvorvidt artiklene jeg skrev ble slaktet under fagfellevurdering – noe de selvsagt ble og som gjorde at jeg følte meg verdiløs.

Hva kan du gjøre?

Du lurer kanskje på hvor du kan få hjelp til å nøste opp i egne tankefeil og tunge følelser?

Som ansatt ved et universitet har du tilgang til bedriftshelsetjenesten, som kan hjelpe med vanskelige tanker. Interesseorganisasjoner som SiN og underorganisasjoner har mer og mer fokus på mental helse, og har ressurser som kan hjelpe deg.

Til slutt har Tekna økt fokus på mental helse – og et eget seminar mandag 12. april om mental helse og midlertidighet. Arrangementet er åpent for alle, og blir gjort tilgjengelig i ettertid for påmeldte. Her får du høre fra både Akademiet for yngre forskere og psykolog Carina Carl om hva du kan gjøre for å bedre din egen mentale helse. I tillegg vil jeg prate med Carina Carl om min reise de siste årene – kanskje du kjenner deg igjen?


Vel møtt!

Skrevet av Sigrid Rønneberg, styremedlem i Tekna Forskerne og PhD-overlevende.

Tekna Forskerne

Er du stipendiat eller forsker, eller bare spesielt interessert i forskning og innovasjon, er Tekna Forskerne nettverket for deg. Vi arrangerer en rekke faglige seminarer innenfor alt fra forskningsformidling og visualisering av forskning til webinarer av typen «I’ve got a PhD – what now?»  Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Les også