Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
fornybar og kjernekraft

Tema: Energi

Kjernekraft eller fornybar - Hva er billigst?

Oppdatert: 21. feb. 2024 Streaming

En Rystad-rapport skapte debatt før jul i fjor. Rapporten konkluderte med at fornybar energi er billig og at kjernekraft er dyrt. To NTNU-forskere kalte rapporten et bestillingsverk. Mange har kastet seg inn i denne debatten.

Hva vil 1 kWh kjernekraft koste? Og havvind, hva vil det koste? For å sammenlikne hva det koster å produsere en kilowattime strøm fra forskjellige typer kraftverk, brukes gjerne regnemetoden LCOE (Levelized Cost Of Electricity). Denne regnemetoden har imidlertid store mangler, og det er masse rom for å justere på ulike faktorer slik at en oppnår et ønsket resultat, eksempelvis at fornybar energi er billig, og at kjernekraft er dyrt.

Journalist Øystein Heggdal vil i dette foredraget komme med konkrete eksempler på hvordan disse faktorene kan endres og hva det igjen gjør med sluttresultatet.

Om foredragsholderen:

Øystein Heggdal har Bachelorgrad fra NMBU i Miljø og Naturressurser, jobber som journalist i fagbladet Norsk Landbruk og skriver med ujevne mellomrom kronikker i Nationen og Klassekampen. Han er interessert i mat- og energiproduksjon fordi han mener det er de to viktigste fagfeltene i verden.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Relaterte bærekraftsmål

Les også