Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
solceller p ånæringsbygg

Tema: Energi

Uregulerbar kraft – en utfordring for kraftsystemet?

Oppdatert: 27. sep. 2023 Streaming

Hva skjer med kraftsystemet når store mengder uregulerbar kraft skal fases inn? Dette temaet ønsker vi å løfte frem, siden det er nesten fraværende i den offentlige energidebatten. Velkommen til en opplysende samtale!

Vi trenger mer kraft sier regjeringens energikommisjon og peker på at Norge må fase inn store mengder uregulerbare energikilder som sol og vind, og da spesielt havvind. Men hva skjer med kraftsystemet når store mengder uregulerbar kraft skal fases inn?

Kraftsystemet understøtter all annen kritisk infrastruktur som sykehus, vannforsyning, drivstoff-forsyning, bank, IT-tjenester med mer. Bryter kraftsystemet sammen stopper samfunnet momentant. Det å ivareta stabiliteten er kanskje den mest samfunnskritiske oppgaven i dag.

Stabiliteten av kraftsystemet har frem til i dag vært sikret frekvensstabiliteten og spenningsstabiliteten fordi viktige systemtjenester er innebygget i de tunge roterende maskineriene i vannkraftverkene våre. Sol og vindkraftanlegg mangler denne direkte fysiske synkrone koblingen. Resultatet er at de viktigste stabilitetsmekanismene for kraftnettet svekkes når den relative andelen av uregulerbar sol- og vindkraft i nettet øker. Nettoperatørene i Norden begynner nå å bli bekymret.

Hvordan skal vi sikre kraftsystemet i tiden som kommer? Vil et økt behov for nettutbygging og energilagring føre en dramatisk økning av systemkostnader? Hvor sårbar er havvind for sabotasje?

Vi registrerer at denne problemstillingen har vært så godt som fraværende i den offentlige energidebatten. Derfor ønsker vi å belyse problemstillingen i en samtale mellom professor Jan Blomgren fra Sverige, og Dr. Ing. Knut Styve Hornnes fra Statnett.

Samtalen ledes av Lars Johansen, som er formann i Teknas Faggruppe for Energi, Industri og Miljø (FEIM).

Les kommentaren i Stavanger Aftenblad 7. oktober Fra et robust til et sårbart elsystem , som tar opp denne diskusjonen.

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Relaterte bærekraftsmål

Les også