Haldenreaktor

Energibloggen

Hva skjer innen kjernekraft?

Tekst av Tove Rodahl 14. jan. 2015 Streaming

Feim (Teknas Fagruppe for Energi, Industri og Miljø) inviterte til foredrag om kjernekraft 14.januar. Interessant og relevant, også med hensyn til serien om tungtvann som går på NRK om dagen.

Seniorforsker ved IFE (Institutt for Energiteknikk) Svein Nøvik var foredragsholder. Han jobber med Haldenreaktoren og er involvert i et internasjonalt forskningsprogram knyttet til denne.
IFE administrerer Haldenprosjektet, et internasjonalt forskningsprosjekt under OECD-organisasjonen NEA (Nuclear Energy Agency). I norsk sammenheng sørger prosjektet for at vi ivaretar en kompetanse innen reaktorteknologi og strålevernberedskap.

Svein Nøvik fortalte om selve prosessene som ligger til grunn for å utnytte fisjon til kraftproduksjon. Dagens teknologi benyttes av 48 nasjoner, i til sammen 436 reaktorer. Nøvik snakket videre om utfordringer ved kjernekraft, og viste effekten og utbredelsen av kjernekraft i forhold til andre alternative energikilder. Han snakket varmt om breeder-reaktorer og Thorium som du forøvrig kan lese mer om i innlegget «Hva med Thorium» og berørte også såvidt fusjonsprosessen.

Det er mye frykt og psykologi knyttet til kjernekraft. Og endel av den er visstnok ikke berettiget. For eksempel, tåler dyr og mennesker mer stråling enn man tror.
FEIM kunne anbefale boken Radiation and reason, skrevet av Wade Allison i forbindelse med dette.
Bjørn Borgaas kommer litt inn på politisk psykologi i sin oppsummering om kjernekraft

Les også

Relaterte kurs og arrangementer