Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Haldenreaktor

Tema: Energi

Hva skjer innen kjernekraft?

Tekst av Tove Rodahl Publisert: 14. jan. 2015 Streaming

Se video av aktuelt foredrag om kjernekraft, om prosessene, utfordringene og hva vi gjør i Norge.

FEIM (Teknas Faggruppe for Energi, Industri og Miljø) inviterte til foredrag om kjernekraft 14.januar. Interessant og relevant, også med hensyn til serien om tungtvann som går på NRK om dagen.

Seniorforsker ved IFE (Institutt for Energiteknikk) Svein Nøvik var foredragsholder. Han jobber med Haldenreaktoren og er involvert i et internasjonalt forskningsprogram knyttet til denne.
IFE administrerer "Haldenprosjektet", et internasjonalt forskningsprosjekt under OECD-organisasjonen NEA (Nuclear Energy Agency). I norsk sammenheng sørger prosjektet for at vi ivaretar en kompetanse innen reaktorteknologi og strålevernberedskap.

Svein Nøvik fortalte om selve prosessene som ligger til grunn for å utnytte fisjon til kraftproduksjon. Dagens teknologi benyttes av 48 nasjoner, i til sammen 436 reaktorer. Nøvik snakket videre om utfordringer ved kjernekraft, og viste effekten og utbredelsen av kjernekraft i forhold til andre alternative energikilder. Han snakket varmt om breeder-reaktorer og Thorium som du forøvrig kan lese mer om i innlegget «Hva med Thorium» og berørte også så vidt fusjonsprosessen.

Det er mye frykt og psykologi knyttet til kjernekraft. Og endel av den er visstnok ikke berettiget. For eksempel, tåler dyr og mennesker mer stråling enn man tror.
FEIM kunne anbefale boken Radiation and reason, skrevet av Wade Allison i forbindelse med dette.
Bjørn Borgaas kommer litt inn på politisk psykologi i sin oppsummering om kjernekraft

Faggruppe for Energi, industri og Miljø (FEIM) 
Dette arrangementer er i regi av FEIM i Tekna Oslo avdeling. Formålet til FEIM er å stimulere til debatt og økt kunnskap/forståelse av spørsmål knyttet til energi, industri og miljøproblematikk.
FEIM har streamet en rekke foredrag. Du finner mange opptak fra disse på Teknas energiblogg.

Les også