Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
jordskjelv i Tyrkia

Tema: Bygg

CLGE og Nordisk ombudsmannsmøte

Publisert: 23. nov. 2023

Tekna Samfunnsutviklerne kan rapportere fra to store møter innen landmåling.

CLGE møter i Paris 9-12. november

Samfunnsutviklerne er med i CLGE - CLGE - Rådet for europeiske geodetiske landmålere.

CLGE har en årlig konferanse i tillegg til årets General Assembly. Disse var begge i Paris nå i november. Konferansen var den niende CLGE-konferansen til European Surveyor, med det aktuelle og viktige temaet:  bruk av landmåling under og etter katastrofer. "The role of geodetic surveyors in disaster management.” 

Konkrete tema var jordskjelv i Tyrkia, ulike type branner i Frankrike, flomkatastrofer og ikke minst erfaringer fra krigen i Ukraina. Eksemplene viste erfaringer i bruk av geodata for å følge opp under selve katastrofen. I tillegg viste de hva arealplanlegging og gode GIS løsninger betyr for beredskapen og ikke minst hvor viktig det er å ha data og kompetanse for å gjenvinne og rekonstruere katastrofe området. 

Konferansen ble avholdt 9. november, mens General Assembly fortsatte 10. og 11. november.

Les Ivar Hebnes referat i tekst og bilder (PDF).

Nordisk ombudsmannsmøte 2023 i Danmark

Leder Ivar Hebnes i Tekna Samfunnsutviklerne deltok i oktober på det årlige ombudsmannsmøtet for de nordiske landene Danmark, Finland, Norge og Sverige. Møtet i år ble gjennomført i København med Landinspektørforeningen som vertskap. Disse ombudsmannsmøtene startet opp i 1920, og planen var et stort 100 års jubileums arrangement i Festauditoriet på Landbohøjskolen i København. Men pga covid -19 ble det ikke noe feiring i 2020.

Årets møte var et mer tradisjonelt, men nyttig møte. Formålet med dette nordiske samarbeidet er å styrke samhørigheten mellom landene «innen yrket, som på det personlige og sosiale planet». 

Les Ivar Hebnes rapport fra møtet (PDF).Den forteller at antallet studenter innenfor geomatikk, eiendom og planlegging er synkende og om et Danmark som virker mere forberedt enn oss for den jobben som må gjøres i forhold til vern av landområder.

Tekna Samfunnsutviklerne

Tekna Samfunnsutviklerne er nettverket for deg som jobber innen kart, landmåling, arealplanlegging, utbyggingsprosjekter og eiendomsutvikling. Vi holder deg faglig oppdatert gjennom webinarer og arrangementer, og gjennom tidsskriftet Kart og Plan som du mottar gratis når du blir med. Nettverket er kun for Tekna-medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta. Bli med i nettverket

Relaterte bærekraftsmål

Les også