Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

Kompakte tak

Oppdatert: 31. des. 2024

Kompakte Tak: En Komplett Guide

Hva er kompakte tak?

Kompakte tak, også kjent som “tette tak”, er en type takkonstruksjon som er designet for å være lufttett. Disse takene har ingen ventilert hulrom, noe som gjør dem mer energieffektive enn tradisjonelle tak.

Fordelene med kompakte tak

Det er flere fordeler med å velge et kompakt tak for ditt byggeprosjekt:

 • Energieffektivitet:
  På grunn av deres lufttette design, kan kompakte tak bidra til å redusere energitapet gjennom taket. Dette kan resultere i lavere oppvarmings- og kjølingskostnader.
 • Holdbarhet:
  Kompakte tak er kjent for sin holdbarhet. De kan motstå tøffe værforhold og har en lang levetid.
 • Enkel installasjon:
  Kompakte tak er relativt enkle å installere sammenlignet med andre taktyper, noe som kan redusere byggetiden.

Når bør bu velge et kompakt tak?

Kompakte tak er et utmerket valg for bygninger som krever høy energieffektivitet, som passivhus eller nullenergibygninger. De er også ideelle for bygninger i områder med ekstreme værforhold, da de kan gi bedre beskyttelse mot vind og regn.

Utvendig eller innvending nedløp?

Mens luftede tak har en luftespalte som avbryter varmestrømmen innenfra, vil kompakte tak lede varme fra inneklima til uteklima. Isdannelse oppstår når snø på taket smelter og smeltevannet fryser igjen.

Det er derfor vanlig at kompakte tak bygges med innvendige nedløp for å redusere risiko for skadelig isdannelse.

Andre ting du må passe på når du velger et kompakt tak?

Når du velger et kompakt tak, er det viktig å vurdere følgende faktorer:

 • Materialvalg:
  Kompakte tak kan bygges med en rekke materialer, inkludert metall, betong og asfalt. Valget av materiale vil påvirke takets ytelse og levetid.
 • Installasjon:
  Kvaliteten på installasjonen er avgjørende for ytelsen til et kompakt tak. Det er viktig å sørge for at taket er ordentlig installert for å sikre dets lufttette egenskaper.
 • Vedlikehold:
  Selv om kompakte tak er holdbare, krever de fortsatt regelmessig vedlikehold for å sikre deres levetid og ytelse.

Noen utfordringer med kompakte tak som du bør være oppmerksom på:

 • Fuktighetskontroll:
  På grunn av deres lufttette design, kan kompakte tak være mer utsatt for fuktighetsproblemer. Hvis fuktighet trenger inn i taket, kan det føre til muggvekst og strukturell skade.
 • Kostnad: Kompakte tak kan være dyrere å installere enn tradisjonelle tak på grunn av de spesialiserte materialene og teknikkene som kreves.
 • Spesialisert arbeidskraft:
  Installering av et kompakt tak krever spesialisert arbeidskraft. Det kan være vanskelig å finne kvalifiserte entreprenører som har erfaring med denne typen tak.
 • Termisk ekspansjon og sammentrekning:
  Kompakte tak kan være mer utsatt for termisk ekspansjon og sammentrekning, noe som kan føre til sprekker eller deformasjoner over tid.

Det er viktig å veie disse utfordringene mot fordelene når du vurderer om et kompakt tak er det riktige valget for ditt prosjekt. Det kan også være nyttig å konsultere med en profesjonell takentreprenør for å få en bedre forståelse av hva som kreves for å installere og vedlikeholde et kompakt tak.