Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Byggeplassarbeidere i verneutstyr på taket av et stort bygg

Tema: Bygg

Er avfallsfrie byggeplasser realistisk?

Oppdatert: 12. nov. 2020 Streaming

Tekna Bygg og anlegg inviterer til lunsjmøte i samarbeid med Tekna klima. Temaet denne gangen er hvorvidt avfallsfrie byggeplasser er realistisk.

 

  • Er avfallsfrie byggeplasser mulig og hvordan kan det i så fall oppnås?
  • Hvordan kan materialbruken reduseres, og hva betyr det i klimasammenheng?

Det har over lengre tid vært jobbet for å redusere avfallet fra norske bygg og anleggsplasser, som utgjør en stor andel av den totale avfallsmengden i Norge. Mindre avfall fra utbygginger vil redusere materialbruken og gi mindre transport til og fra byggeplass. Det vil også være en del av mer sirkulær utforming av byggeprosjekter.

Etter at dette har fått økt fokus for å minske miljøfotavtrykket, har byggebransjen fått erfaringer om hvordan dette kan gjøres og hvordan det fungerer.

I SSB rapporten «Avfall fra byggeaktivitet» (2019) fremgår det at det genereres 1,8 millioner tonn avfall fra byggeaktivitet hvert år. Dette utgjør cirka 14 prosent av alt avfall i Norge, hvorav rundt 5 prosent stammer fra nybygg. I tillegg oppstår det store mengder avfall under produksjonen av byggevarer, i statistikkene regnes dette som industriavfall.

Erfaringer med utslippsfrie byggeplasser var tema i vårt forrige lunsjmøte.

Les også