Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Håkon Reisvang
TROR ENDRINGENE KOMMER NÅ: Håkon Reisvang tror bygg- og anleggsbransjen går gjennom en stor forandring de neste årene. Foto: Privat.

Tema: Bygg

Bransjen ligger langt bak i samfunnet: – Nå kommer endringene

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 7. sep. 2021

Bygg- og anleggsbransjen ligger langt bakpå når det kommer til digitalisering, det skal det endres på fremover.

Håkon Reisvang, som jobber i konsulentselskapet I4 Technology, forteller at bygg- og anleggsbransjen har kommet i bakleksa når det kommer til digitalisering. Men fremtiden på feltet er lys med en stor utvikling på området fremover, i følge Reisvang

– Det må absolutt skje noe på utdanningsfronten, sier Reisvang

– Det er helt klart digitalisering det er størst fokus på for tiden. Vi er en av bransjene som ligger langt bak på dette området, vi er faktisk helt i bunn nå. Det er egentlig naturlig at vi har havnet i denne posisjonen. Det største problemet er helt klart at databasene ikke klarer å snakke godt nok med hverandre enda, mener Reisvang er hovedgrunnen til at bransjen henger etter på digitaliseringsfronten. 

– Det er drøssevis av programvarer som skal koordineres, noe som gjør det veldig kostbart og tidskrevende. Hadde alt vært i en plattform, som i BIM (bygningsinformasjonsmodellering), hadde alt vært mye lettere, men dette kommer til å ta tid, sier han.

Kommer til å digitaliseres på to fronter

Reisvang forteller at kostnadseffektivitet og tidsbesparing i tillegg til utviklingen av 5g, vil være med på å drive digitaliseringen av bransjen fremover. Han mener digitaliseringen vil skje spesielt innen to ulike områder.

– Det ene er å automatisere mye av det som gjøres manuelt i dag. Den andre delen er kommunikasjonsdelen, for å vise hverandre løsninger eller utfordringer på de ulike prosjektene må man klare å visualisere det man ønsker å kommunisere mye mer effektivt enn det som er tilfellet i dag. Med utviklingen av AR (utvidet virkelighet), VR (virtuell virkelighet) og 5g vil dette bli mer tilgjengelig, sier han.

Reisvang mener det er 8 utfordringer bransjen må løse for å komme seg ut av digitaliseringssumpen:

 • Mellomledere måles på kvartaler, mens bransjen setter innovasjon i prosjektene. Dette gjør det vanskelig å tenke langsiktig. (samme som å gi kunden regningen for R&D (forskning og utvikling).
 • Prosjektpris prioriteres fremfor livsløp.
 • For lav teknologisk kompetanse i byggeprosjekter og drift.
 • NS8407 (regulerer kontraktsforholdet der totalentreprenøren påtar seg hele eller vesentlige deler av prosjekteringen og utførelsen av et bygg- eller anleggsarbeid.) er for lite kompleks til å incentivere verdiskapingen langs hele forsyningskjeden.
 • For lav kompetanse  i BIM styring (ISO19650).
 • Databaser snakker ikke sammen.
 • Eierskap til data (generelt problem).
 • Cybersikkerheten må bli bedre etterhvert som bransjen blir mer digitalisert.

Han ser ekstra fram til BIM trinn 3.

– Tim Burners Lee (mannen bak www) er ute med Solid som er PoC (konseptbevis) for Web 3.0/semantisk web, som løser Cybersikkerhet, dataeierskap/GDPR, hvor alle databaser snakker sammen og kommer med teknologi som muliggjør ‘’tenke’’ delen av kunstig intelligens (AI i dag er basicly bare mønstergjenkjenning). Vi burde ikke ha ÅpenBIM (gjør prosessene i BIM transparente) konferanser uten å snakke om Solid, sier han.

Tekna har kurs i BIM 19. oktober,

– Du er med i fagnettverket Tekna bygg og anlegg. Hvordan jobber dere mot bedre digitalisering der?

– Det må absolutt skje noe på utdanningsfronten her, arbeidshverdagen i fremtiden kommer ikke til å være slik den er i dag.

– Vi trenger flere inn i fagnettverket, melder du deg inn får du også oppdatert deg faglig og muligheten til å snakke med andre med ulik bakgrunn og kompetanse. Vi har også politisk innflytelse i prosjekteringsfasen, sier han.

Jobber du innen bygg og anlegg?

Delta på Tekna Bygg og anleggs webinarer og seminarer! Nettverket er kun for medlemmer, og det er helt gratis og uforpliktende å delta.

Ved å engasjere deg i Teknas fagnettverk for bygg- og anlegg får du:

 • Oppdateringer på det siste innen bygg og anlegg
 • Delta gratis på våre arrangement og digitale møteplasser.
 • Et utvidet nettverk og møte andre med samme interesse som deg.
 • Være med på å sette Teknas fagpolitiske agenda.

Fagnettverket skal:

 • Bygge nasjonalt og internasjonalt faglig nettverk.
 • Drive fagpolitisk arbeid.
 • Være synlige i samfunnsdebatten.
 • Skape faglige, fysisk og digitale møteplasser, eksempelvis frokost- og kveldsmøter.

Les også