Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
En mann med stor smil stående foran en kunstnerisk betong vegg

Aktuelt

Er du en typisk ingeniør?

Publisert: 2. okt. 2017

Folk med høyere teknisk-naturvitenskapelig utdanning er akkurat som folk flest. Eller er de egentlig det? Basert på TNS Gallups forbrukerbase har førstelektor Karl-Fredrik Tangen funnet 80 områder hvor sivilingeniører skiller seg sterkt fra befolkningen for øvrig.

Hos Tekna går det ofte i Tesla

En bil er en bil, men en bil er også en ingeniørbragd. Derfor kan særlig sivilingeniørene i Tekna tillate seg bilinteresse, uten frykt for å være overfladiske materialister. Ikke uventet kjører mange i denne gruppen Tesla. Tradisjonelt har Skoda også vært en populær bil i denne gruppen; tysk teknologi til en lavere pris.

Tekna-folket kan altså spare penger, men ofrer ikke kvalitet. De stoler ikke på at koreanerne­ ennå har lært seg å lage biler som er noe mer enn dårlige kopier av japanske. De mer nerdete blant Tekna-folket kan muligens også forklare hvorfor det egentlig er gass som er drivstoffet for fremtiden. De har i hvert fall troen på gass.

Ikke listepop og reality

Kulturelt sett viser tallene at teknologene ikke tilhører kulturens avantgarde, men heller ikke lytter særlig til listepop. Norsk visesang og dansebandmusikk står også lavt i kurs. Selv om Tekna-folket er langt mer interessert i hi-fi enn folk flest, er allikevel musikken viktigere enn anlegget det spilles fra – som oftest er de mer glad i gitarbasert rock enn snittet.

Teknologene er lite opptatt av realityserier og spørre- og konkurranseprogrammer, men leser svært ofte Dagens Næringsliv, Klassekampen og Morgenbladet.

Ellers vekker interiør, innredning og moter svært liten interesse i denne gruppen.

Grønne verdier

Grønne verdier kjennetegner mange av sivilingeniørene. De er opptatt av miljøet på en forskningsmessig og faktabasert måte. De som har fagkompetansen til å skjønne hva som foregår med miljøet blir enda mer bekymret enn gjennomsnittet. Mange har også kunnskapen til å gjøre noe med det. Miljøpartiet De Grønne er dobbelt så stort i denne gruppen som i befolkningen ellers. I tillegg er Venstre, SV, Rødt og Høyre overrepresentert.

Karl-Fredrik Tangen
Karl-Fredrik Tangen

Teknisk fritid og sunne vaner

Denne gruppen stiller først i køen når det gjelder utendørsaktiviteter som krever tekniske ferdigheter. Mange er ikke fremmede for aktiviteter som klatring, orientering, rafting, fallskjermhopping og hanggliding. Samtidig er pc-spill en viktig fritidsaktivitet for mange.

Kostholdet til en sivilingeniør er preget av kombinasjonen god råd og sunnhet i sentrum, men de er ikke fanatikere. Tekna-folket er fagpersoner på jobb, og trenger ikke å bevise på kjøkkenet.

Hadde alle vært som denne gruppen, måtte Helsedepartementet lagt ned holdningskampanjeavdelingen sin, sier førstelektoren spøkefullt. - Dette er både sunne og aktive mennesker.

Utdanning i arv

Et annet trekk som kjennetegner mange i denne gruppen, er at utdanningen har gått i arv.  Det er svært sannsynlig at medlemmer i denne gruppen har en sivilingeniør som forelder – faktisk er det 2,64 ganger så stor sjanse for at et Tekna-medlem har en far som er sivilingeniør, enn for den øvrige befolkningen. I denne gruppen er man opptatt av at skolen bør gi elevene faglige utfordringer.

Les også