Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø i panelsamtale
Visepresident Elisabet Haugsbø deltok på lanseringa av det første Trakasseringsbarometeret på Litteraturhuset i Oslo.

Politisk

Alvorlige funn om trakassering på jobb

Publisert: 28. apr. 2023

En av fem har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobben det siste året. Det kommer fram i landets første Trakasseringsbarometer som Tekna er med på. – Helt uakseptabelt, sier visepresident Elisabet Haugsbø.

Sammen med fem andre fagforeninger og Likestillings- og diskrimineringsombudet har Tekna gått sammen med Kantar Public om å gjennomføre en kartlegging av seksuell trakassering og trakassering i arbeidslivet.

Funnene er nedslående. Hele en av fem oppgir at de har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet i en arbeidssituasjon de siste 12 månedene. 4 prosent oppgir at de har blitt utsatt for seksuell trakassering på jobb. Visepresident Elisabet Haugsbø er bekymret over funnene. 

– Dette er alvorlige funn som vi alle må ta på alvor og gjøre noe med. Det er først og fremst arbeidsgivernes ansvar, men vi må alle bidra til et godt arbeidsmiljø og at det er trygt for alle på jobben, sier Elisabet Haugsbø. 

Les også intervju med Elisabet Haugsbø på nrk.no

Visepresident Elisabet Haugsbø oppfordrer arbeidsplassene til å øve på varslingsrutinene.
Publikum på Litteraturhuset under lanseringa av Trakasseringsbarometeret
Det var fullt hus på Litteraturhuset da Tekna, Parat, LO, Handel og Kontor lanserte Trakasseringsbarometeret sammen med Kantar Public som har gjennomført undersøkelsen.

Viktig bidrag til politikken 

I tillegg til Tekna står fagforeningene Parat, LO, Handel og Kontor, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet bak rapporten, som ble lansert på Litteraturhuset i Oslo 28. april. 

Se alle resultatene fra Trakasseringsbarometeret 2023 

Statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) fra Kultur- og likestillingsdepartementet deltok også på lanseringen.

Regjeringen jobber nå med en stortingsmelding om seksuell trakassering og Trakasseringsbarometeret blir et viktig bidrag inn i det arbeidet, i følge Haugsbakken. 

Her kan du se opptak fra arrangementet

Kantar presenterte hovedfunnene i rapporen
Fra venstre Mathilde Horvei, Tuva Bjerkebakke og Dina Hov fra Kantar Public presenterte hovedfunnene i rapporten Trakasseringsbarometeret 2023.

Forteller ikke om trakasseringen

Et viktig funn i undersøkelsen er at de aller fleste aldri har fortalt om at de er blitt trakassert, flertallet oppgir at grunnen er at de ikke synes opplevelsen var alvorlig nok.

Å få flere til å si i fra om ubehagelige og uønskede opplevelser er utrolig viktig, understreker Elisabet Haugsbø og peker på arbeidsgivers plikt til å gjøre varslingsrutiner kjent for alle ansatte. 

– Alle må vite hvordan og til hvem man kan si ifra om ting som oppleves ugreit. Dette jobber Tekna mye med, sier Haugsbø. 

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Gry Haugsbakken
Statssekretær Gry Haugsbakken i Kultur- og likestillingsdepartementet sier Trakasseringsbarometeret blir viktig i regjeringas arbeid med en stortingsmelding om seksuell trakassering.
Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon
Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon sier det kan ta lang tid å snu en dårlig kultur, det må arbeidsgiverne ta på alvor.

Les også