Politisk
Statsbudsjettet 2025: Dette krever Tekna
Nå haster det med å komme i gang med en omfattende satsing på realfag. Tekna forventer friske midler og konkrete tiltak i forslaget til statsbudsjett for 2025.
Den 7. oktober legger regjeringen frem sitt forsalg til statsbudsjettet for 2025. Tekna sendte tidligere i år våre innspill om hva vi mener må prioriteres.
Dette er hovedkravene:
- Det haster med å få på plass en ambisiøs realfag- og teknologisatsing, som øker realfagskompetansen og rekrutteringen til fagene.
- Det må settes av minst en milliard kroner på å bevare og restaurere natur. Budsjettet må også innholde tydelige prioriteringer for å nå klimamålene i 2030, slik vi er forpliktet til.
- Støtteordningene for grønn omstilling i næringslivet må videreføres og styrkes.
- Det må settes av ekstra midler for å få ned de lange køene for søknader om sikkerhetsklarering. Vi må sikre spesialister innen samfunnskritiske områder.
Les hele Teknas innspill til statsbudsjettet for 2025 her
Haster med satsing på realfag
– Vi er positive til at regjeringen nå endelig signaliserer en satsning på realfagene. Nå forventer vi at dette blir fulgt opp i statsbudsjettet for 2025 med friske midler og konkrete tiltak, som bidrar til å snu den negative utviklingen vi har sett over alt for mange år, sier president i Tekna, Elisabet Haugsbø.
Tekna mener det må satses på flere gode realfagslærere, flere timer med naturfag på skolen og det må bevilges penger til mer praktisk undervisning i skolen. Samtidig forventer Tekna at regjeringen styrker kvalitet for kompetanse-ordningen slik at flere realfagslærere kan få videreutdanning.
Norske elevers kunnskaper i matte og naturfag er gått kraftig tilbake, ifølge resultatene i den siste PISA-undersøkelsen. Antallet elever som velger fordypning i realfagene matte, kjemi, fysikk og biologi går også ned, viser Utdanningsdirektoratets tall. I tillegg er det altfor få som vil studere til å bli realfagslærere.
– Disse fagene er grunnlaget for at elevene senere kan studere teknologi og naturvitenskap, som vi vet det er stort behov for. Det er disse yrkesgruppene som skal ta oss gjennom både den digitale og den grønne omstillingen som vi står midt i, uten dem så går det ikke, sier Haugsbø.
Tekna mener det særlig er tre tiltak som er viktige for å sikre og øke rekrutteringen til realfag
- Realfagspoengene må beholdes i videregående skole. Tekna mener disse poengene er helt avgjørende for å rekruttere elever til realfagene og for å rekrutter og beholde gode realfagslærere.
- Naturfag bør bli et kjernefag på linje med norsk, matte og engelsk i grunnskolen. Det bør også settes kompetansekrav til lærere som underviser i dette faget helt fra 1. klasse.
- Flere timer med naturfag. Norge ligger 50 timer etter det internasjonale snittet. Naturfag er av grunnleggende betydning for å forstå kloden vår og vår eksistens, og en viktig rekrutteringsarena til videre realfagstudier.
Les også: Tekna-gjennomslag på stortinget: Flertallet ønsker satsning på realfag
Må satse på klima og natur
Tekna forventer også at regjeringen tydelig viser at den vil oppfylle Norges forpliktelser på klima og natur. Når statsbudsjettet for 2025 skal legges fram til høsten er det bare fem år til klimamålene for 2030 skal være nådd. De sier at utslippene skal være redusert med minst 55 prosent sammenlignet med 1990-nivå, til nå er utslippene kuttet med rundt 5 prosent.
Tekna foreslår at innsatsen for karbonfangst og -lagring må trappes opp, i tillegg til arbeidet med energieffektivisering og det nye punktutslippsprogrammet slik at det bidrar til å raskt kutte klimautslipp.
Regjeringen må følge opp Norges forpliktelser i FNs naturavtale. Tekna ber regjeringen sette av minst 1 milliard kroner til bevaring av natur i statsbudsjettet for 2025. Denne milliarden må følges av en opptrappingsplan for perioden 2025 - 2030.
Vi ønsker dine innspill!
Har du innspill eller spørsmål til politiske saker hører vi veldig gjerne fra deg.
Les også: Tekna feirer 150 år med å spre realfagsglede - gir hvert av landets 13 vitensentre 150.000 kroner