Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tekna-president Lars Olav Grøvik er tilfreds med satsingen på karbonfangst og -lagring.
Tekna-president Lars Olav Grøvik.

Aktuelt

Tekna-tilfredshet med karbonfangst på Klemetsrud

Publisert: 23. mars 2022

Tekna er glad for at Oslo kommune setter i gang med karbonfangst på Klemetsrud innen 2026.

Det betyr at Langskip-prosjektet nå er sikret finansering av karbonfangst ved både sementproduksjonen i Brevik og på forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

- Tekna er glad for at planene for utvikling av blå hydrogen med karbonfangst og -lagring nå går fra pratestadiet til konkrete planer. Våre fagmiljøer er klare for utviklingen som vil reise en ny industri med mange arbeidsplasser og stor verdiskaping for Norge, sier Lars Olav Grøvik, som er president i Tekna.

Foreningen har i en årrekke jobbet med å sikre politisk støtte til å utvikle karbonfangst- og lagring som en av mange løsninger på klimaproblemene. Høsten 2020 ble endelig Langskip-prosjektet for karbonfangst- og lagring vedtatt, men man fikk ikke gjennomslag for toppfinansiering av Klemetsrud. Regjeringen ønsket at EU skulle være med å ta regningen. Etter at det i fjor høst ble klart at Klemetsrud ikke fikk midler fra EUs innovasjonsfond, har nå Oslo kommune tatt ansvar for å finne en organisasjonsmodell med finansielle muskler for å få prosjektet i gang.

- Tekna har i 20 år samlet fagmiljøene for karbonfangst og -lagring på den årlige CO2-konferansen. Snøhvit og Sleipner har vist at teknologien virker, og mange i fagmiljøene har etterlyst politisk mot og beslutninger for å skalere opp og ta i bruk teknologien på nye områder. Det er gledelig at det nå løsner, sier Grøvik.

Økt samarbeid

Det har vært kjent at Europa nå ønsker å erstatte russisk gass med forsyninger blant annet fra Norge. For kort tid siden ble Tyskland og Norge enige om et samarbeid for eksport av store volumer av blå hydrogen fra Norge til Tyskland. Denne satsingen forutsetter karbonfangst og -lagring i Norge i en skala som langt overgår de volumene som forventes gjennom Langskip fra landbasert prosessindustri. Det er også nylig inngått en politisk avtale mellom Norge og Flandern som kan innebære lagring av store volumer CO2 på norsk sokkel fra hydrogenproduksjon fra naturgass i Nederland.

Les også