Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Bildemontasje av Julie, Pål Anders og Solveig
DELER SINE BESTE TIPS: Julie, Pål Anders og Solveig deler sine beste tips med deg. Foto: Privat.

Aktuelt

Studentene forteller: – Hvordan lykkes faglig på skolen dette året?

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 9. juni 2021

– Mitt beste tips er å prøve så godt man kan å lage en kollokviegruppe fra starten av.

Nytt år og og nye muligheter! Skal du få et godt semester nå kan det være viktig å bruke kreftene på de riktige stedene. Vi har snakket med tre studenter som gir sine beste tips til deg:

Julie Røtne studerer IKT på Universitet i Oslo og er på sitt andre år, Solveig Osjord er på sitt fjerde år i Geokjemi ved Universitetet i Bergen og Pål Anders Owren studerer IKT ved OsloMet på sitt 4. år.

– Spør gjerne gruppelærere og forelesere en ekstra gang dersom noe i pensum er uklart. 

– Utnytt deg av store og små tilbud

Julie håper det kommende året blir bedre både for seg selv og andre enn det som var.

– Det er selvfølgelig ikke ideelt og lære alt av pensum gjennom forhåndsinnspilte videoer som mange av mine forelesere har benyttet seg av, men heldigvis har jeg hatt gode venner på studiet som jeg har kunnet snakke med og samarbeide med for å forstå pensum bedre. Når det er sagt gleder jeg meg veldig til å kunne ha mer fysisk undervisning igjen til høsten og omgås mer med medstudenter generelt, sier hun.

Hun har gjort seg en del av erfaringer, som kan være til nytte for deg som starter på studiene nå.

– Mitt beste tips er å prøve så godt man kan å lage en kollokviegruppe fra starten av, og da må man helst være litt frampå og by på seg selv. På den måten kan man få god faglig input fra andre ved at man har ulike innfallsvinkler på pensum, samtidig som hverdagen også blir mer sosial. Utover å ha en kollokviegruppe burde man være flink til å utnytte seg av store og små tilbud, sier Julie. 

– Spør gjerne gruppelærere og forelesere en ekstra gang dersom noe i pensum er uklart, for jobben deres er tross alt å dele sin kunnskap. Sosial sett kan det også være lurt å bli med på ulike arrangementer som er lavterskel, eller å bli med i en forening som driver med noe du selv interesserer deg for, sier hun.

Julie har også brukt medlemskapet i Tekna til å bli en bedre student.

– Jeg har vært med på noen ulike arrangementer hos Tekna, blant annet et foredrag med Olav Shewe, hvor han snakket om ulike studieteknikker og hva som hjalp han til å bli en “superstudent”. Tipsene han kom med bruker jeg fortsatt  den dag i dag, et og et halvt år etter at jeg var på foredraget, forteller hun.

Kurs og arrangementer

Kræsjkurs, Quiz eller kurs i Excel, kvantemekanikk eller klatring? Vi har et stort tilbud til deg gjennom studietiden, både faglig og veldig sosialt. Lokalt og digitalt. 

– Når jeg først begynte å studere var jeg også ganske ivrig på jobbsøking, og når jeg fikk tilbud om en jobb var det veldig fint å kunne benytte gratis advokathjelp hos Tekna for å se etter at kontrakten jeg ble tilbudt faktisk var god nok, sier hun.

– Gå utenfor komfortsonen

– Møt opp på forelesninger, selv om det er frivillig

Om det skulle bli hjemmeundervisning på nytt mot vinteren, har Solveig gjort seg en god erfaring; ikke gå i joggebukse og andre "hjemme-klær".

– Mitt beste tips for å få mest ut av forelesninger og lignende på zoom, er å stelle seg og kle seg som om man skal på skolen. Da føler man seg mer opplagt, og man blir «tvunget» til å stå opp litt før skolen begynner for å gjøre seg klar. En sikker vinner hos meg, sier hun.

For å gjøre det godt faglig på skolen er det gode rutiner som er alfa og omega.

– I starten av studiet er det mye å sette seg inn i. Det å være student er annerledes enn å være elev på videregående. Forbered deg på at det kan være litt overveldende i begynnelsen, men så snart man kommer inn i gode rutiner går det helt fint.

– Jobb jevnt og trutt med fagene, møt opp på forelesning, selv om det er frivillig, og samarbeid med medstudentene dine – det vil du få igjen for senere. Mange sier at studietiden er den kjekkeste perioden av livet, nyt det, sier hun.

Hun har fått brukt Tekna til både sosiale og faglige aktiviteter det siste året.

– Først og fremst tror jeg at det gøyeste jeg har deltatt på som medlem er reker og vin, i tillegg til andre morsomme arrangement som har vært arrangert ved mitt lærested. Jeg tror at jeg har deltatt på omtrent like mange sosiale arrangementer som kræsjkurs. Disse kursene er gull verdt når det nærmer seg eksamen, fordi man får en god og generell oversikt over pensum.

– Våren 2020 var jeg på utveksling i Nederland. Da benyttet jeg meg av dobbeltmedlemskapet som Tekna har med ANSA – og fikk derfor gratis medlemskap i ANSA. I tillegg til dette har jeg også kjøpt Gjensidige reiseforsikring via Tekna, som er supert å ha i bakhånd når man er ute av huset, sier hun.

– Det aller viktigste er å få kontakt med noen i klassen i løpet av de første ukene

– Ny by er både skummelt og spennende

Pål Anders Owren har hatt et godt år på tross koronapandemien.

– Jeg var heldig og ble kjent med en liten gruppe studenter som studerte det samme som meg og hadde de samme interessene da jeg begynte på min mastergrad. Dette har hjulpet meg gjennom en litt tøffere studiehverdag, forteller Pål Anders.

– Det å ha nesten kun digital undervisning har vist seg å være ganske tøft. Ved å holde kontakten med de andre studentene, og diskutere faglig og sosialt med dem har hjulpet, sier han.

Han mener det er viktig å være aktiv sosial den første tiden av semesteret.

– Det å flytte til en helt ny by er både veldig skummelt og spennende. Det aller viktigste er å få kontakt med noen i klassen i løpet av de første ukene, helst den første uken. Dette kan være noe enklere om det er fadderordning.

– Ta kontakt med den ved siden av deg og bli kjent. Denne personen er antageligvis like nervøs som deg, og trenger også noen å bli kjent med. Det å ha en studievenn du kan jobbe sammen med, og diskutere fag med er virkelig gull verdt.

Han kommer til å bruke Tekna aktivt videre for å optimalisere resten av studieperioden.

– Jeg hadde hørt mye fint om Tekna før jeg begynte på min mastergrad. Mye sosiale arrangementer og faglige kurs man kunne få tilgang til gratis. I tillegg til forsikringer, juridisk hjelp og faglige nettverk.

– Videre vil jeg nok også benytte meg av lønnsstatistikken og få hjelp med både søking og råd før signering av jobb når den tiden kommer, sier han.

Gratis ANSA-medlemskap

Et semester eller to i utlandet? Da får du gratis ANSA-medlemskap som Tekna-medlem.

Les også