Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Solveig Engebretsen

Aktuelt

Solveig (30) er en av landets fremste tech-kvinner

Publisert: 8. mars 2022

Solveig Engebretsen har utviklet matematiske modeller for å kunne forutse spredning av koronasmitte. I dag er Tekna-medlemmet kåret til en av landets 50 fremste tech-kvinner.

- Det er selvsagt stor stas og en viktig anerkjennelse å bli plukket ut som en av Norges 50 beste tech-kvinner. Det er gledelig dersom jeg kan være med å spre interessen for statistikkfaget blant jenter, sier Solveig Engebretsen.

I november 2019 disputerte hun med en doktoravhandling som tok for seg matematiske modeller for spredning av influensa. Doktorgraden i biostatistikk tok hun gjennom et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Telenor.

Bare et par måneder senere eksploderte koronapandemien i Norge. Sammen med teamet hun hadde jobbet med i doktorgradsarbeidet, tok hun nå fatt på en enda viktigere oppgave, nemlig å utarbeide modeller for spredning av korona gjennom mobildata.

- Gjennom blant annet å kartlegge hvordan folk beveger seg, har vi laget modeller for hvordan smitten vil spre seg i norske kommuner. Det har vært mye koding og databehandling, og vi har fulgt reproduksjonstallet (R-tallet) nøye for å analysere effekten av ulike tiltak som er satt inn mot smitten, sier hun.

I dag jobber Solveig som forsker for Norsk Regnesentral, og selv om hun synes arbeidet med pandemien er både spennende og givende, gleder hun seg til å fortsette med arbeidet i en noe mer normal arbeidshverdag.

- Det har vært mye interessant sanntidsforskning under stort tidspress de siste par årene, men nå er det mer tid til klassisk forskning og publisering, sier hun.

16 Tekna-vinnere

Det er teknologiorganisasjonen Abelia og ODA-nettverket som for sjette gang på kvinnedagen kårer Norges 50 fremste teknologikvinner. 16 av vinnerne i år er medlemmer i Tekna.

- Det er kjempegøy at Tekna er godt representert i kåringen av de fremste tech-kvinnene i landet. Stadig flere kvinner har sett mulighetene teknologifagene gir, og hvilken rolle teknologi har får å løse de viktigste samfunnsoppgavene innen blant annet klima, helse, energi og samferdsel, sier generalsekretær i Tekna Line Henriette Holten.

Halvparten som velger teknologistudier er jenter
Tekna har i lang tid hatt en jevn vekst av kvinnelige medlemmer, og nå er nesten halvparten av de unge som velger teknologi- og realfagsstudier jenter.

- Det er viktig at teknologifagene rekrutterer de beste kandidatene, uavhengig av kjønn. Rekrutteringen av kvinner har skutt i været de siste årene, og et best og størst mulig rekrutteringsgrunnlag til disse fagene vil være med å løfte kvaliteten i norske virksomheter, sier Holten.

Hun påpeker likevel at det fortsatt er en jobb å gjøre med jenter og rekruttering, spesielt innen enkelte fagområder.

- Det jevner seg ut i de fleste fagdisipliner, men det er for eksempel ingen grunn til at kvinner er sterkt underrepresentert i IKT-bransjen. Dette er et område som blir stadig viktigere, og der vi trenger enda flere sterke talenter, sier hun.

Trenger de beste problemløserne

Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia, er enig i at det er spesielt viktig å løfte fram de beste talentene i den tiden vi er inne i nå.
– Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men fortsatt er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen. Derfor ønsker Abelia og ODA-Nettverk å inspirere flere kvinner til å velge teknologiske yrker, sier Øystein Eriksen Søreide.

 

Her er Tekna-medlemmene som er blant de fremste tech-kvinnene i Norge:

• Sara Amar, Cognite AS
• Hanne Marit Bjørk, FFI
• Daniela Cruzes, NTNU
• Solveig Engebretsen, Norsk Regnesentral
• Han Kaijia, DNV
• Tone Jensen, Evry Card Issuing AS
• Khan Farhat, Cap Gemini Norge
• Marianne Melhoos, Webstep AS
• Trine Melsether, Advokatfirmaet Thommessen
• Janne Tvedt Morstøl, Bliksund AS
• Kristin Rotevatn Nyberg, Visma bWise AS
• Judith Ellen Y Rossebø, ABB AS
• Alisa Smerdova, Cegal AS
• Bente Rørhus Ulvestad, Finn.no
• Monica Verma, Helsedirektoratet
• Monica Mølnvik, SINTEF energi AS

Les også