Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kari Forthun

Aktuelt

10 Tekna-kvinner blant Norges fremste teknologer

Publisert: 8. mars 2021

Norges 50 fremste tech-kvinner er i dag kåret, og hele ti av de på lista er medlemmer i Tekna. – Halvparten av våre yngste medlemmer er i dag kvinner, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Det er teknologiorganisasjonen Abelia og ODA-nettverket som for femte året på rad kårer Norges 50 fremste teknologikvinner på kvinnedagen. 10 av disse er i år medlemmer i Tekna.

- Stadig flere kvinner har sett mulighetene teknologi gir, og hvilken rolle teknologi har for å løse de viktigste samfunnsoppgavene innen blant annet klima, helse, energi og samferdsel, sier Randeberg.

Randeberg er glad for at teknologifagene kan rekruttere de beste kandidatene, uavhengig av kjønn. Tekna har hatt en jevn vekst av kvinnelige medlemmer i lang tid, og de tre siste årene har 48 prosent av de yngste Tekna-medlemmene vært kvinner.

- Det er gledelig at Teknas medlemmer er så godt representert i kåringen av de fremste tech-kvinnene i landet. Rekrutteringen av kvinner har skutt i været de siste årene, og at flere velgervåre fag vil være med å løfte kvaliteten i norske virksomheter, sier hun.

- Stor anerkjennelse

Kari Forthun
Kari Forthun, teknisk sjef i Compact Carbon Capture.

En av Tekna-kvinnene som i dag ble kåret er Kari Forthun, som til daglig jobber som teknisk sjef i Compact Carbon Capture.

- Vi utvikler en ultrakompakt CO2-fangstteknologi, og vårt mål er å redusere fangstkostnad og å bidra i dekarboniseringen av næringer, sier hun.

Forthun (32) er stolt over å ha blitt plukket ut blant mange dyktige kvinner, med en så stor bredde i næringer.

- De smarte og kreative hodene finner du både hos menn og kvinner. Denne kåringen er en stor anerkjennelse til hele teamet, for hva vi har fått til og hvordan vi jobber for å utvikle teknologi. Jeg er stolt over å jobbe i et oppstartselskap som ser viktigheten av mangfold for innovasjon og utvikling, og jeg vil gjerne bruke kåringen til å inspirere andre til å velge å jobbe med teknologi og bærekraft, sier hun.

Fortsatt utfordringer i enkelte fag

Lise Lyngsnes Randeberg mener det fortsatt er en vei å gå innen enkelte områder, selv om utviklingen går i riktig retning.

- Det jevner seg ut i de fleste fagdisipliner, men det er for eksempel ingen grunn til at bare 19 prosent av våre medlemmer med IKT-utdanning er kvinner. Dette er et område som blir stadig viktigere, og der vi trenger enda flere sterke talenter, sier hun.

Øystein Eriksen Søreide, leder av juryen og administrerende direktør i Abelia, mener det er spesielt viktig å løfte fram de beste talentene i den tiden vi er inne i nå.

- Koronakrisen har vist oss enda tydeligere at vi trenger alle gode krefter til å de store utfordringene som vi som samfunn møter. Både kvinner og menn er dagens og morgendagens problemløsere, men fremdeles er det langt flere menn enn kvinner som jobber i teknologibransjen. Dette er også hovedmotivasjonen til at Abelia og ODA vil inspirere og motivere enda flere kvinner til å velge yrker innenfor teknologi, sier han.

Etablerte ledere

I tillegg til kåringen av de 50 mest talentfulle tech-kvinnene, hedrer juryen fremstående etablerte kvinnelige teknologiledere på en egen liste. Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg er blant kvinnene på listen over etablerte tech-kvinner.

– Listen over etablerte tech-kvinner blir lengre for hvert år og demonstrerer at utviklingen går rett vei, sier Øystein E. Søreide i Abelia.

Her er noen av Tekna-medlemmene som er blant de fremste tech-kvinnene i Norge:

Ane Marte Økland Hausken, Altibox Stavanger

Cathrine Ro Heuch - Nordic Brain Tech AS

Inga Nordberg - NVE

Kari Forthun - Compact Carbon Capture AS

Marit Andreassen – Vipps

Marit Iren Rognli Tokle - Sopra Steria

Mozhgan Tavakolifard – Accenture

Rikke Holmefjord - Norsk helsenett SF

Victoria Isern - These Ways As

Les også