Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
President Elisabet Haugsbø, smiler, utendørs, grønne blader og trær i bakgrunnen
– I et moderne samfunn så må alle ta en del av ansvaret for totalforsvaret, sier president Elisabet Haugsbø.

Aktuelt

Slik blir du din egen IT-sjef

Publisert: 17. okt. 2023

Bruk sikkerhetsmåneden på å lære deg noen enkle triks så du også kan bli din egen sikkerhetssjef.

President Elisabet Haugsbø er ekspert på datasikkerhet. I tillegg til å være president i Tekna, jobber hun med å bygge sikre datasystemer og en god sikkerhetskultur for ulike bedrifter.

Her er hennes beste tips til hvordan du kan ta ansvar for din egen IT-sikkerhet.

Mange av oss er for dårlige på å beskytte våre egne data og vår egen elektronikk, mener Haugsbø.

– Å bli sin egen IT-sjef handler om at du som forbruker og konsument av store mengder småelektronikk må sette deg inn i hvordan denne fungerer, hvordan du sikrer den og hvilken informasjon du gir fra deg hver eneste dag, sier Haugsbø.

7 tips

Her er Haugsbøs viktigste tips for hvordan du kan bli sikkerhetssjef i ditt eget digitale liv:

  1. Du må vite hva du har. Hvilke systemer, produkter, tjenester og kontoer har du?
  2. Vurder hva som er kritisk. Hva kan du ikke «leve» uten eller hva betyr aller mest for deg. Dette er det du må beskytte mer. Vurder også å fjerne produkter, systemer eller tjenester du ikke bruker eller trenger. Her kan det også være penger å spare.
  3. Sett opp ulike nettverk basert på behov og «dingser» du har i hjemmet. Ha for eksempel «Gjestenett» til besøk og et «dingsenett» avskilt fra nettet du bruker til arbeid eller andre mer kritiske operasjoner.
  4. Sørg for å ha unike og lange passord på alle kontoene dine. Bruk gjerne en passordmanager for å holde styr på alt. Og bruk alltid flerfaktor-autentisering der det er mulig, for eksempel at innlogging krever både passord og en engangskode.
  5. Hold alle systemene dine oppdatert. Du finner software på de mest utrolige plasser. Dør, lys, vaskemaskin osv. Men hvordan står det til med sikkerheten og oppdateringen av software på dørlåsen eller vaskemaskina di?
  6. Gjør vurderinger fortløpende. Og hold deg oppdatert på alle nye dingser som finner veien inn i hjemmet ditt. Må alle godkjennes?
  7. Få med familien på tankegangen og at dette er viktig. Sikkerhet er en lagsport og det er mye lettere å holde god oversikt hvis resten av familien har en forståelse for hvorfor og hvordan ting gjøres.

Les også: Bli mer kritisk til digitale løsninger!

– Alle har et ansvar for totalforsvaret

Hackere blir en stadig større trussel for oss alle. Det gjelder privatpersoner i like stor grad som offentlige og private virksomheter. Om vi greier å øke den enkeltes digitale kompetanse så styrkes også alle virksomheters beredskap, og samfunnet som helhet.

– I et moderne samfunn så må alle ta en del av ansvaret for å delta i totalforsvaret. Vi kan alle være et mål for digitale angrep, og angrepene blir bare mer avanserte. Da må befolkningens kunnskap henge med for at samfunnet skal være bedre rusta framover, sier Elisabet Haugsbø.

Les også: Regjeringa tar ikke kompetansekrisa i teknologi og realfag på alvor

Les også