Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Elisabet Haugsbø
Visepresident Elisabet Haugsbø snakket om cybersikkerhet til 200 tillitsvalgte fra privat, statlig og kommunal sektor på Teknas årsmøte på Gardermoen 12. januar .

Aktuelt

Oppfordring for 2023: bli mer kritisk til digitale løsninger

Publisert: 16. jan. 2023

Du vet fort om du liker en app, men hvor ofte tenker du på om den også er sikker å bruke? I året som kommer må vi alle bli flinkere på å vurdere nyttige løsninger opp mot personvern og sikkerhet, oppfordrer visepresident Elisabet Haugsbø.

Vi er omgitt av digitale løsninger på alle kanter. Hvordan skal vi navigere blant dem og vurdere hvorvidt de nyttige løsningene også ivaretar vår digitale sikkerhet og personvern? Det er et dilemma vi alle må tenke mer over framover, sier visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø. 

–  Vi har høy grad av tillit i Norge, og vi er verdensmestre i digitalisering, men hvordan står det til med evnen vår til å vurdere digitale løsningers brukervennlighet opp mot sikkerheten? Hva gjør man med en løsning, som chatboten chatGPT, som åpenbart er nyttig, men også har flere problematiske sider? Her er det behov for kompetanse og bevissthet om personvern på alle stadier, sier Haugsbø. 

Elisabet Haugsbø jobber selv med IT-sikkerhet og er informasjonssikkerhetsleder i konsulentselskapet Zebra.

Haugsbø snakket om cybersikkerhet til 200 tillitsvalgte fra privat, statlig og kommunal sektor på Teknas årsmøte på Gardermoen 12. januar. Der deltok hun i et ekspertpanel sammen med fagdirektør Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, direktør for cybersikkerhet Anders Strangstad i Deloitte, og forsker Lars Gjesvik ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Les mer om Teknas årsmøte her: Utviklingen i Kina og Russland avgjør økonomien

– Kompetansen er mangelvare

Visepresident Elisabet Haugsbø oppfordret Tekna-medlemmene til å engasjere seg i diskusjonene om personvern og datasikkerhet framover. 

– Her har vi som medlemmer, teknologer og samfunnsinteresserte et unikt samfunnsansvar. Vi jobber i alle bransjer, alle kommuner, vi bygger framtida. Vi må evne kritisk refleksjon og vi må være modige nok til å stille de kritiske spørsmålene, er lovene rettferdige, har de uheldige konsekvenser, tåler de offentlig oppmerksomhet? 

Et gjennomgangstema fra alle i panelet var at både nordmenn flest, myndighetspersoner og norske bedrifter langt på nær gjør nok for å beskytte seg mot cyberangrep. Det til tross for at det ikke mangler på advarsler og oppmerksomhet om risikoene. 

– Digitale trusler og risiko øker, men kompetansen er mangelvare. Det grunnleggende sikkerhetsnivået er for lavt. Det gjelder folk flest og ansatte, det er et problem, sa Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). 

Thon viste til den siste risikorapporten fra i fjor, der NSM konkluderte at cyberangrep er blitt hverdagskost. NSM er Norges nasjonale myndighet for forebyggende nasjonal sikkerhet.

Alle må tenke sikkerhet

Sikkerhet må være en integrert del av driften i alle bedrifter, advarte direktør Anders Strangstad i Deloitte, og oppfordret alle til å finne ut hva som er viktigst å beskytte for akkurat deres bedrift. 

– De kriminelle går etter bedrifter som er lette å ta, sa Strangstad. 

Forsker Lars Gjesvik ved Norsk utenrikspolitisk institutt minnet om at det er sterke statlige interesser involvert i utviklingen av teknologien. Det gjelder særlig i maktkampen mellom USA og Kina. 

– Det er er mer og mer maktkamp om å eie og utvikle digital teknologi, og styre hvilken retning utviklingen skal gå, sa han. 

Les mer om forventninger for 2023 her

Les også