Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av mange hender som gir sine lønnslip til en mann som sitter ved en datamaskin
HUSK Å SEND INN LØNNEN I ÅR: Det er veldig viktig at du sender inn lønnen din, det gjør at vi får gode kort på hånda i neste års forhandlinger. Foto: Mikkel Moe,

Aktuelt

Gjør du følgende i høst, har vi større mulighet til å øke lønnen din neste år

Publisert: 22. sep. 2020

– Jo flere svar, desto bedre forhandlinger

Hva tjener de som var ferdig med utdanningen samme år som deg? Hva tjener de andre i samme bransje som deg? Dette får du svar på hvert eneste år i Teknas lønnsundersøkelse.

I år vil noen få god lønnsøkning, mens andre vil få 0 kroner, og noen vil kanskje til og med gå ned i lønn.

Denne saken er skrevet for å fortelle deg hvor viktig det er at du sender inn lønnen din i år - uansett.

Vi trenger å ha en så god og riktig statistikk som mulig

I mange år har vi hatt god svarprosent og statistikken regnes for å være solid. Det er viktig at det fortsetter. Markedet svinger og vi vil jevnlig oppleve magrere år i noen bransjer, og vi vil oppleve bedre tider igjen. Selv nå er det slik at noen virksomheter har rekordomsetning, mens andre har hatt det tøft. Det er viktig at dataene våre også fanger opp disse svingningene.  

– Statistikken er et av de viktigste verktøyene for å vurdere og forhandle lønn- både for de tillitsvalgte og for medlemmene våre. Det er viktig at vi opprettholder høy svarprosent slik at den fortsatt oppfattes som en solid statistikk ute i markedet- også i årene som kommer, sier Katrine Olsson, rådgiver i Tekna.

Troverdighet er et av våre viktigste forhandlingskort. At Teknas lønnsstatistikk gjenspeiler markedet- også når det er usikre tider- er avgjørende for at våre forhandlingsmotparter har tillit til våre tall.

Svarer du på lønnsundersøkelsen, bidrar du til å lage den beste lønnsstatistikken for Tekna-medlemmer. Det gir deg et godt grunnlag for å finne din markedsverdi. Statistikken blir ikke bedre enn summen av svarene vi får inn- og vi er avhengige av at så mange som mulig svarer.  Først da vil statistikken være et godt redskap både for deg- og for de tillitsvalgte.

Får du ingen eller liten økning?

Statistikken skal som sagt også brukes neste år - og i årene fremover Har mange fått 0-oppgjør i år, viser det prisen våre medlemmer har betalt i en krevende tid. Det vil være et argument i neste års forhandlinger.  Den økonomiske situasjonen begynner å se lysere ut og posisjonering mot lønnsforhandlingene i 2021 er viktig.

 – Det er viktig at alle svarer selv om de har fått liten eller ingen lønnsøkning i år. Lønnsvekst er noe man må se over tid- og våre tillitsvalgte jobber strategisk for å bedre medlemmenes lønnsutvikling. Troverdighet og solid datagrunnlag er blant deres viktigste forhandlingskort, sier Olsson

– Det er mange virksomheter som går bedre nå, den vanskelige økonomiske situasjonen i samfunnet er i ferd med å bli lysere. Det betyr at mulighetene er til stede for et bedre lønnsoppgjør til neste år – selv om det ble magert i år.  Det skal vi hjelpe deg med. legger hun til.

Lønnsoppgjørene i år er svært forsinket- og det kan ta tid før dere får vite hva dere får i lønnsjustering i år. Tekna vil sende ut lønnsundersøkelsen når dere er kjent med årets resultater. Nøyaktig tidspunkt er fortsatt usikkert- men vær klar når vi sender deg forespørselen i løpet av høsten!  Vil du se tallene fra fjorårets undersøkelse? De finner du her.

Les også