
– Fikk ikke lese leiekontrakten før jeg signerte
– Til tross for den gode beliggenheten, var det så å si bare minus med å bo der, sier studenten.
Som student i Norge kan det være utfordrende å finne seg et godt egnet sted å bo, i hvert fall hvis man bor i en av de største byene. Det er mange som kjemper om de samme leilighetene, og prisene har skutt i været.
Bodde på åtte kvadratmeter.
Hvis huseieren i tillegg viser seg å være vanskelig, blir situasjonen enda verre.
Les også: Nils Henrik hadde innbrudd i leiligheten: – Jeg er ekstremt glad for at jeg hadde forsikring

– Var så og å si bare minus med å bo der
Hanne Bakke Moe går siste året på bachelor i Matvitenskap, teknologi og bærekraft på NTNU Trondheim.
Hun opplevde å bo i en leilighet hvor lite stemte slik det skulle. I sitt første år i byen flyttet hun inn i et privat seks-manns kollektiv, rett ovenfor Nidarosdomen, og kun noen minutters gange til campus.
– Til tross for den gode beliggenheten, var det så å si bare minus med å bo der - med unntak av de hyggelige jentene jeg bodde med.
– I løpet av året jeg bodde der hadde vi utallige problemer.
– For 6100 kroner i måneden bodde jeg på et lite rom på omtrent åtte kvadratmeter med lite oppbevaringsplass. Det var både trangt og lite praktisk. I løpet av året jeg bodde der hadde vi utallige problemer med vaskemaskin som oversvømte badet, en dusj som holdt på å falle sammen, generelt dårlig standard, og det føltes ut som vi bodde i et oppussingsobjekt.

Advokat i Tekna, Anna Elisabeth Nordbø, forteller at huseier har ansvar for slikt vedlikehold.
– Det er utleier som har plikt til å holde lokalet og eiendommen ved like, både innvendig og utvendig. Men leietaker har også vedlikeholdsansvar. Dette har leietaker ansvar for etter husleieloven.
Når bør du ta kontakt med Tekna Privatrett?
– Når det oppstår en konflikt du ikke får løst. Ta da kontakt med Tekna Privatrett.
– Om du har en konflikt med utleier kan du også velge å sende en klage til Husleietvistutvalget, som tilbyr en enkel og rimelig ordning for tvisteløsning, sier hun.
Privatrett: Gode råd er ikke dyre – de er inkludert i medlemskapet
Vi hjelper deg med samboerkontrakter, arv, boligkontrakter, erstatningsspørsmål og mye mer.
Hanne forteller at de kun hadde én dusj på seks stykker, og i perioder kunne vi være opptil ni stykker som måtte dele på denne, siden tre i kollektivet hadde kjæreste.
– Jeg bestemte meg rimelig kjapt for at det ble med det ene året der. I april 2023 var jeg og to-tre andre på jakt etter sted å bo sammen. Vi dro på mange visninger i løpet av våren, og det var vi ikke alene om for å si det sånn. Stedene vi kom over hadde enten «billig» leie, men da med lav standard, eller over 7000 kroner i leie og veldig god standard.
– Typisk for steder som sistnevnte var at det kunne være omtrent 100 andre grupper som var interessert i å leie der. Etter x antall visninger bestemte vi oss for å kaste inn håndkleet, og spontant endte en venninne og jeg opp med å booke rom i kollektiv på Lerkendal studentby (gjennom Sit). Dette er en av de beste beslutningene jeg har gjort siden jeg kom til Trondheim.
For 500 kroner mindre i måneden fikk hun mye større rom med mye bedre standard og masse lagringsplass. I tillegg er det to dusjer fordelt på seks stykker. I skrivende stund bor hun fortsatt her, og har også forlenget kontrakten.
– Jeg har i løpet av tiden jeg har bodd i Lerkendal studentby opplevd flere fordommer mot å bo på et slikt sted. Jeg har fått høre nedlatende kommentarer om at det virker lite hjemmekoselig, litt som en institusjon osv. Det er synd at det finnes slike holdninger i studentmiljøet. Jeg har derimot kun gode opplevelser av å bo der jeg bor nå, og at jeg har bodd der har virkelig vært med på å forme de siste årene mine.
Les også: Dette må du huske på når du leier bolig
– Jeg måtte finne ny leietaker selv
En annen student har også opplevd et vanskelig forhold med sin huseier.
– Da jeg skulle møte utleieren for å signere kontrakt, fikk jeg ikke lese den på forhånd, til tross for at jeg etterspurte dette. Da jeg kom til kontoret deres fikk jeg kontrakten til gjennomlesing, og måtte signere på stedet, så jeg hadde ingen mulighet til å sjekke innholdet i dybden. Ettersom jeg måtte ha et sted å bo følte jeg at jeg måtte gå for denne leiligheten, til tross for at det var røde flagg allerede ved start, sier hun.
Fikk beskjed om å finne ny leietaker selv.
– Videre spurte jeg om vilkårene for oppsigelse, da det ikke sto noe om det i kontrakten. Jeg fikk vite at jeg skulle få mer detaljer om dette senere, men at jeg kunne finne noen til å ta over kontrakten når som helst. Da regnet jeg med at det ville løse seg.
Etter hvert fikk hun info om oppsigelse, med tre valg:
- Finne en ny leietaker selv (må godkjennes av utleier).
- Betale utleier 4000 kroner for at utleier finner noen nye (med ingen lovnad om at det lyktes, og at alle kostnader må betales som normalt inntil ny person flytter inn).
- Flytte ut på dagen og betale to månedsleier for å slippe ut av kontrakten.
– Ingen av disse mulighetene var spesielt attraktive, og jeg har i etterkant funnet ut at denne måten å gjøre det på er delvis ulovlig. Mitt inntrykk er at man skal ha krav på enten oppsigelsestid eller en dato for opphør av kontrakten. Likevel måtte vi forholde oss til dette, da jeg ikke fikk lov til å si opp kontrakten uten å si opp hele leiligheten for alle som bodde der. Hun ene jeg bodde med klarte ikke å finne noen som kunne ta over rommet hennes, og dermed måtte hun betale mer enn 15 000 kroner for å komme seg ut av kontrakten.
Les også: Fra elev til student: – Deilig ensomhetssjokk
– I tillegg fungerte dusjen så vidt
– Jeg var heldig med at rommet mitt var rimelig priset, så jeg fant til slutt noen som ville ta over leieforholdet mitt. Selv om dette var bra for meg, følte jeg at jeg "lurte" den nye leietakeren inn i leieforholdet, ettersom kontrakten var svært ugunstig når det kom til oppsigelse. Hun fikk selvfølgelig all info før hun signerte, men likevel føltes det dumt at hun skulle måtte forholde seg til den samme kjipe situasjonen.
– Videre, da jeg spurte om å få tilbake depositumet mitt fra depositumskontoen, fikk jeg vite fra utleieren at det måtte jeg få fra den nye leietakeren. Det vil si at det var mitt ansvar, og at hun måtte overføre det til meg på konto, som også er veldig rart.
– I tillegg fungerte dusjen så vidt, og vi som bodde der var ifølge kontrakten erstatningspliktige dersom noen av hvitevarene ble ødelagt. Gamle maskiner går jo i stykker etter hvert, så dette var helt urimelig. Heldigvis rakk jeg å flytte ut før noe skjedde.
Hun forteller at dette firmaet har flere titalls leiligheter i Oslo.
– Det virker som at de systematisk legger mest mulig ansvar og arbeid på hver enkelt leietaker. De kommer seg unna med det fordi folk trenger et sted å bo, og mange studenter vet ikke om rettighetene sine når de går inn i et leieforhold, slik som jeg.
– Nå bor jeg heldigvis på et mye bedre sted, men jeg har hørt mange lignende historier, så det er helt tydelig at disse firmaene utnytter leietakerne sine, sier hun.
– Husleieloven er studentenes beste venn
Advokat i Tekna, Anna Elisabeth Nordbø, forteller at leietakere har flere vern etter loven.
– Husleieloven har mange ufravikelige regler som skal ivareta leietakeren. At loven er ufravikelig betyr at man ikke kan avtale seg bort fra reglene i en kontrakt. Punkt i kontrakten som er i strid med ufravikelige regler i husleieloven er ugyldige.
– Derfor er husleieloven studentenes beste venn når det kommer til leie – den kommer til unnsetning og reparerer ulovlige husleiekontrakter, sier hun.