Hopp til innhold

Slik får du en god start på studieåret

Publisert: 26. juni 2025

Er du nervøs for første året som student? Her får du noen gode tips fra andre studenter.

Tusenvis tar steget fra videregående skole, og begynner som studenter nå i høst, og skal sjonglere det sosiale, faglige og økonomiske livet fremover på egenhånd.

Hvordan får du den beste starten på studiehverdagen?

Vi har snakket med Tekna-studenter som gir sine beste tips.

Les også: – Slik får du mange venner på studiestedet

Møt andre studenter

Kræsjkurs, Quiz eller kurs i Excel, kvantemekanikk eller klatring? Vi har et stort tilbud til deg gjennom studietiden, både faglig og veldig sosialt. Lokalt og digitalt.

– Jeg har lagd en kjernetid for meg selv

Kaisa Schoombie. som studerer produktdesign og teknologi på NTNU Gjøvik, forteller at forskjellen er stor fra videregående skole.

– Studiehverdagen min er ganske annerledes i forhold til videregående skole. Jeg har noen få undervisningstimer, en del lab-arbeid eller selvstendig arbeid på lab. I løpet av en uke arbeider jeg røflig 30 timer med skole.

HAR KJERNETID: Kaisa Schoombie har laget en kjernetid for seg selv, hvor hun skal jobbe med studier. Foto: Privat.

– Det er veldig varierende hvor mye obligatorisk undervisning det er på de ulike semesterene. Jeg kom best i gang med studiene ved å bare sette i gang, prøve å få en forståelse av hvordan undervisningen er lagt opp og om pensumet er mulig å låne på biblioteket eller ligger ute på nett.

Hun har satt av tid hvor hun skal være effektiv med skole.

– Jeg har lagd en kjernetid for meg selv som er fra klokka 10.00 til klokka 14.00. Da skal jeg være på skolen uansett. Om jeg har undervisning er tidligere er jeg der tidligere. Jeg liker å ha intensiv og kortere arbeidsdag. Har fritid gjerne etter 16, eventuelt litt skolearbeid om det er nødvendig.

– Jeg skulle ønske jeg ga litt mer blanke i starten.

– Var det lett å få nye venner?

– Jeg fikk nye venner ved å være et ja-menneske og bli med på ulike arrangementer, delta i frivilligheten og være åpen og inkluderende.

– Hvordan får du pengene til å strekke til i hverdagen?

– Økonomien som student er ikke den mest romslige, men det går. Det handler mye om hvor man ønsker å legge pengene, jeg foretrekker heller god og ordentlig mat kontra andre ting. Jeg har ikke deltidsjobb ved siden av studie, men jeg er delaktig i frivilligheten.

– Er det noe du gjerne skulle visst før du begynte?

– Jeg skulle ønske jeg ga litt mer blanke i starten. Om ikke en trives sosialt vil nok studie bli vanskeligere og kjedeligere enn man tror.

Les også: Studentenes beste sparetips

- Møt opp i forelesningene

En annen student vi har snakket med mener man må være mer disiplinert etter videregående skole når man begynner på studie.

– Det er den største forskjellen, sier Kaisa som går på indøk ved NTNU.

Hun forteller at du får mye mer frihet med tanke på å legge opp egen timeplan.

– Dette er helt supert så lenge du klarer å være disiplinert når det kommer til egen læring. Ingenting stopper deg fra å reise på ferie midt i semesteret, men da må man også forvente å ta igjen litt studering i etterkant.

– Videre er pensum en del vanskeligere enn på videregående, så man må regne med at man ikke forstår alt på en gang. Det er viktig å få oversikt over pensum og innleveringer så fort som mulig, slik at du kan disponere tiden din på en god måte.

– Har du noen tips til hvordan man bør legge opp hverdagen ?

– Jeg anbefaler alle å møte opp i forelesningene, og prøve å henge med underveis så langt det går. Alle må jo ta skippertak en gang i blant, men det kan gå veldig fint det også.

– Hvordan fikk du deg venner som ny student, har du noen tips?

– Ikke tenk at det er rart å gå bort til folk du ikke kjenner!

– Meld deg inn i et verv, en idrettsforening eller bare møt opp på linjeforeningens arrangementer. Som ny student er alle i samme bås, så ikke tenk at det er rart å gå bort til folk du ikke kjenner!

– Hvordan får du pengene til å strekke til i hverdagen?

– Jeg har hatt deltidsjobb og sommerjobb de siste fem årene, så jeg lever heldigvis ikke bare på studielån. Hvis man vil bli mer bevisst på pengebruken er et tips å få oversikt over utgiftene i et månedlig regnskap. Slik vet man hele tiden hvor pengene blir av, og det er lett å vurdere hvilke utgifter man vil prioritere og hvilke man kanskje burde kutte ned på.

– De fleste klarer å kombinere jobb med studier, men jeg anbefaler å ha en fleksibel stilling slik at man kan trappe ned arbeidsmengden i eksamensperioden. For meg har det funket best å holde av ukedagene til studier og ta vakter enten på kvelden eller i helgene. Det er også lurt å se etter en jobb der man får helgetillegg og/eller kveldstillegg!

– Hva skulle du ønske du visste før du begynte på studiet?

– At det er utrolig mange ting å engasjere seg i, men man trenger ikke bli med i alt samtidig. Noen ganger er det fint å fokusere på én ting av gangen.

Tekna har også en egen studentleder som jobber for deg som student, les mer om han her: – Vil gjøre det enklere å være fulltidsstudent

Les også