Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Iransk kvinne i demonstrasjon for kvinners rettigheter i landet
Tekna er bekymret for utviklingen i lran, og støtter iranernes kamp for grunnleggende menneskerettigheter. Getty Images

Politisk

Tekna støtter folkeopprøret i Iran og deres kamp for frihet

Publisert: 9. nov. 2022

Tekna fordømmer brutaliteten og maktmisbruket som vi er vitne til i Iran. 

Den 16. september i år døde den 22 år gamle Jini Masha Amini i det iranske moralpolitiets varetekt. Amini ble fengslet fordi hun ikke hadde dekket til alt håret sitt under hijaben. Hennes dødsfall har blitt symbolet på det iranske regimets brutalitet og undertrykkelse.

Dødsfallet har ført til store protester i Iran. Protestene ledes av unge, modige kvinner. Iranere på tvers av generasjoner har tatt til gatene for å kreve frihet og rettferdighet. De fredelige protestene har blitt møtt med dødelig politivold. For hver dag som går, så øker tallet arresterte, skadde og drepte. 

Fraværet av demokrati, likestilling og ytringsfrihet er grobunnen for protestene som sprer seg i Iran. Tekna er bekymret for utviklingen vi ser i landet, og vi støtter iranernes kamp for grunnleggende menneskerettigheter. Vi er særlig bekymret for myndighetenes voldsomme brutalitet overfor landets minoriteter og kvinner. Det er disse som bærer den aller tyngste byrden i dagens Iran.  

Respekt for alle mennesker uavhengig av kjønn, etnisitet og legning, å følge FNs verdenserklæring om menneskerettigheter må være en grunnplanke i ethvert samfunn. Et anstendig arbeidsliv, likestilling og mangfold er rettigheter Tekna jobber for hver eneste dag sammen med den internasjonale fagbevegelsen.   

Til tross for risikoen for å bli fengslet og mishandlet så har vi de siste ukene sett streikende arbeidere i flere deler av Iran. Oljearbeider, fabrikkarbeidere og lærere har lagt ned sitt arbeid i solidaritet med de som kjemper for et bedre levesett. Vi støtter iranske arbeidere og fagforeningene som streiker til støtte demonstrantene. Streik er en grunnleggende rettighet og et viktig pressmiddel. I Iran har det en historisk viktig betydning, det var da oljearbeidere la ned arbeidet i 1979 at sjahen ble styrtet.

Iranere som protester ved å legge ned arbeidet, kaste hijaben og ta til gatene, utviser et stort mot. 

Tekna fordømmer regimets brutalitet og ber samtidig norske myndigheter om å legge press mot de iranske styresmaktene. Norge må holde Iran ansvarlige for deres handlinger, og kreve at alle arbeidere, demonstranter og minoriteter som er fengselet, må løslates.

Les også brevet som er sendt til den Iranske ambassade

Les også