Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
President Elisabet Haugsbø med gul topp i kontorlandskap.
President Elisabet Haugsbø i Tekna.

Aktuelt

Ny rapport: Behov for flere IKT-spesialister framover

Publisert: 5. mars 2025

Arbeidslivet sliter med å dekke behovet for erfarne IKT-spesialister. Etter- og videreutdanning for dem med høy utdanning må prioriteres, mener Tekna.

En ny rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse viser at behovet for IKT-spesialister mest sannsynlig vil fortsette å øke framover, fra dagens 116 000 personer til 128 000 i 2030.

Teknas egne undersøkelser viser at nyutdannede med mastergrad i IKT er ettertraktet arbeidskraft. 

De siste årene har det vært en kraftig økning i antallet IKT-spesialister og IKT-studenter, i følge den nye rapporten. Tekna har vært en sterk pådriver for å øke antallet studieplasser innenfor IKT-studier for å møte framtidens kompetansebehov.

– Dersom næringslivet og vi som samfunn skal kunne nyttegjøre oss ny teknologi, som kunstig intelligens, trenger vi nok folk med spesialisert kompetanse innenfor blant annet IKT, sier president Elisabet Haugsbø i Tekna.  

Mangler erfarne eksperter

IKT-spesialister er for eksempel programvareutviklere, systemarkitekter, sikkerhetsanalytikere og IT-operatører. IKT-spesialister jobber i alle deler av arbeidslivet. Veksten har vært særlig sterk i finansnæringen, men også i offentlig administrasjon, som Skatteetaten, Nav og politiet, og helsetjenestene. 

Rapporten «Arbeidsmarkedet for IKT-spesialister fram mot 2030», som blant annet Tekna har bestilt, understreker at det er særlig stort behov for de erfarne IKT-spesialistene med ekspertkompetanse.

NHOs nyeste kompetansebarometer bekrefter dette - det er hard kamp om ekspertene og mange bedrifter sliter med å få tak i rett kompetanse innen IT-sikkerhet eller for å ta i bruk ny teknologi, som KI. 

Les mer: Realister og teknologer er ettertraktet arbeidskraft

Tekna understreker behovet for at arbeidsgivere legger til rette for etter- og videreutdanning for alle ansatte. 

– Vi må sikre at ansatte til enhver tid får oppdatert kompetansen din. Også  høyt utdannede har behov for etter- og videreutdanning. Den teknologiske utviklingen går raskt og det er helt avgjørende at ansattes kompetanse og kunnskap holder tritt, sier Haugsbø. 

Får raskt jobb

Rapporten understreker at det er usikkerhet om hvor stort behovet for flere IKT-spesialister kommer til å bli de nærmeste årene. Det vil blant annet avhenge av i hvilken grad kunstig intelligens vil ta over oppgaver ansatte i dag gjør. Samtidig er det forventet at behovet for kompetanse vil være stort innenfor særlig kunstig intelligens. 

– Vi er mest bekymret for situasjonen på lengre sikt. Det er for få som velger realfag i skolen. Vi frykter det vil få konsekvenser for høyere utdanning fordi antallet kvalifiserte kandidater til utdanninger vi har behov for, som IKT, vil skrumpe inn, sier Elisabet Haugsbø. 

Teknas egne arbeidsmarkedsundersøkelser viser at det er hard kamp om nyutdannede med mastergrad innenfor IKT.

Hele 93 prosent av de som ble ferdig med mastergraden i IKT i fjor, var i jobb fem måneder etter studieslutt. 

– Det er jevnt over gode tall for alle bransjene som rekrutterer teknologer og realister, og vi forventer at etterspørselen fortsatt vil holde seg sterk, sier Haugsbø. 

Den nye rapporten fra Samfunnsøkonomisk Analyse gir en framskriving av arbeidsmarkedet for IKT-spesialister fram mot 2030, og er bestilt av Abelia, Akershus fylkeskommune, EL og IT Forbundet, Finans Norge, Finansforbundet, Negotia, NHO, NHO Elektro, NITO og Tekna.

Les hele undersøkelsen her.

Les også