Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Erlend Hermansen, leder av Tekna sitt studentutvalg

Aktuelt

Gi oss muligheten til å være studenter!

Publisert: 6. okt. 2021

Høyere utdanning i Norge skal ikke være avhengig av størrelsen på dine foreldres lommebok eller om du klarer å ha en jobb ved siden av studiene, skriver leder i Tekna Student Erlend Hermansen i Dagsavisen.

Å nei, tenker du kanskje nå. Enda et innspill fra bortskjemte studenter som bare skal ha mer. Flaks for deg, for dette er ikke en slik artikkel.

Vi ber ikke om at staten skal betale oss ville summer for å leve et liv i sus og dus, vi ønsker oss bare en studiestøtte som det faktisk er mulig å overleve på.

Dette handler om å legge til rette for gode studieforhold og like muligheter. I dag kan alle studenter søke om lån og stipend fra Statens Lånekasse. Dette er et fantastisk gode vi i Norge har hvor tanken er at støtten skal gjøre det mulig å gjøre den jobben man skal som student, nemlig å studere. Dessverre er det ikke alltid tanken som teller.

Virkeligheten i dag er at gjennomsnittsstudenten er helt avhengig av å ha en deltidsjobb for å overleve. Hele 7 av 10 studenter har jobb ved siden av studiene og for alt for mange går dette på bekostning av studiene. Det er en utvikling hverken studentene eller samfunnet er tjent med. Det er ikke mange saker alle de største partiene er enig om, men økt studiestøtte er faktisk en av dem.

Da Jonas og Erna var flittige studenter, lå studiestøtten og snuste oppe på 1,5G (tall hentet fra NSO). For de av dere som studerte på samme tid, husker dere kanskje at dette ikke var en periode i livet med alt for god råd. Slik er det for studenter i dag også, bare at vi har fått enda mindre å rutte med. I dag mottar studentene 1,25 G, tilsvarende rundt 126 000 kroner årlig og 11 500 kr i måneden.

Det sier seg selv at det ikke er lett å overleve på dagens stramme studentbudsjett . Mitt eget regnskap og tall hentet fra Norsk Studentorganisasjon viser at vi sitter igjen med 600 kr i måneden etter at husleie og mat er betalt. Disse 600 kronene skal da dekke både pensumbøker, husholdningsartikler, kollektivtransport og fritidsaktiviteter bare for å nevne noe. Man trenger ikke studere matematikk for å forstå at regnestykket ikke går opp.

Ved å få en studiestøtte prisjustert etter 1,5 G, vil vi i det minste komme opp på en «lønn» hvor deltidsjobben ikke må prioriteres på lik linje med studiene. I praksis vil dette si en økning fra 126 000 kroner i året til nærmere 160 000 kroner. Er det virkelig for mye forlangt å forvente samme prisjustering som andre?

Høyere utdanning i Norge skal ikke være avhengig av foreldrenes lommebok eller om du klarer å ha en jobb ved siden av studiene. Nå er det på tide å vise deres unge velgere at dere tar oss seriøst!

Så Erna og Jonas, det vi ber om er bare å få en prisjustering slik at vi ligger på samme nivå som dere gjorde når dere var studenter. Det er vel ikke for mye forlangt?

Av Erlend Hermansen, leder Tekna Student

(publisert i Dagsavisen 6. oktober 2021)

Les også