Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Erlend Hermansen
- Dette er alarmerende tall som viser at utviklingen går i helt feil retning, sier leder i Tekna Student, Erlend Hermansen

Aktuelt

Dystre tall fra studentene

Publisert: 26. apr. 2021

Nesten halvparten av studentene opplever alvorlige psykiske plager og 54 prosent sier de er ensomme, viser en ny fersk studentundersøkelse.

- Dette er alarmerende tall som viser at utviklingen går i helt feil retning. At andelen studenter med høyt nivå psykiske plager har økt fra nesten hver 6. student i 2010 til nesten halvparten i 2021 er skremmende. Flere langsiktige tiltak må på plass nå og det haster. At studenter sliter er ikke et koronaproblem, det er samfunnsproblem som det er på tide å gjøre noe med, sier Erlend Hermansen, leder i Tekna Student.

Trenger hyppige undersøkelser

Undersøkelsen som ble fremlagt i dag, er en tilleggsundersøkelse til den såkalte SHoT-undersøkelsen (studentenes helse- og trivselsundersøkelse) og ble gjennomført i mars 2021 av studentsamskipnadene i Oslo, Trondheim og Bergen. Tekna er en av pådriverne for denne tilleggsundersøkelsen.

- Med en forverring av studenters psykiske helse de siste ti årene, mener vi det er avgjørende med hyppigere undersøkelser, slik at vi klarer å fange opp trendene, og igangsette nødvendige tiltak, sier Hermansen.

Selvskading og selvmordstanker

Dagens undersøkelse understreker viktigheten av dette og viser at alt for mange studenter sliter psykisk og at omfanget av selvskading og selvmordstanker er høyt blant studentene. Én av fem svarer at de har skadet seg selv med vilje og like mange at har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv, men ikke faktisk forsøkt å gjøre det.

Andelen som rapporterer å ha selvmordstanker har nesten doblet seg fra 2010, fra 8 prosent i 2010 til 15 prosent i 2021.

- Det gjør vondt å lese disse resultatene. Nå er det på tide med langsiktig og forutsigbar satsing på studentens psykiske helse. Vi trenger en fast bevilgning fra regjeringen øremerket på tiltak for å forbedre og forebygge. Samtidig må vi få på plass et raskt tilbud for de studentene som sliter mest, sier Hermansen.

Har du det vanskelig? 

Mange studenter opplever utfordringer i studiehverdagen – det gjelder også Tekna-studenter. Tekna tar dette på alvor og ønsker å være der for våre medlemmer. Finn ut mer om Teknas studentilbud for psykisk helse og mestring

Dårligere undervisning

Undersøkelsen viser at 7 av 10 studenter vurderer den digitale undervisningen som dårligere under koronapandemien. 8 av 10 studenter oppgir manglende kontakt med medstudenter og mindre engasjerende forelesninger som de viktigste utfordringene. 57 prosent oppgir at de savner kontakt med faglæreren. Det er særlig de yngste studentene som oppgir at de savner medstudentene og faglæreren.

- Undersøkelsen viser det vi har fryktet, undervisningen har blitt dårligere og mindre engasjerende. Dette viser viktigheten å få studentene tilbake på campus og til fysiske forelesninger så fort som mulig, sier Hermansen.
 

Les også