Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
bilde av fem unge personer med paraply i åpent landskap. Digitalt pålagt tekst: RoboMech 2.0 i rød skrift står under personene på gresset.
Unge forskerspirer fra Bergen som er nominert til verdensfinale i USA (Foto: privat).

Aktuelt

Bergenstalenter nominert til verdensfinale

Publisert: 14. apr. 2021

Skandinavias fremste innovasjonstalenter i Scandinavian Innovation Award (SIA) konkurrerte for kort tid siden om en plass i verdensfinalen i USA. RoboMech 2.0 fra Bergen imponerte stort med sitt forskningsprosjekt, og er nå nominert til verdensfinalen.

 – Et skyhøyt nivå, sier olympisk mester og ambassadør for Equinor Morgendagens helter, Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Innovasjonskonkurransen SIA er en del av FIRST LEGO League som arrangeres av FIRST Scandinavia og Equinor Morgendagens helter. Av over 700 skandinaviske lag ble ti av dem håndplukket til å delta i konkurransen, og i dag presenterte Bergenstalentene sin innovative løsning for årets tema, som er fysisk aktivitet.

Olympisk skryt

De unge forskerspirene har ligget i hardtrening for å utvikle både prosjektet og øve på presentasjonen i ukene før konkurransen. Det var derfor stor stas da elevene fikk skryt fra en tidligere olympisk mester som dukket opp på skjermen under finalen, som i år ble avholdt digitalt. 

I fjor ble det kjent at Astrid Uhrenholdt Jacobsen la opp som langrennsløper for å satse videre på legeyrket. Med stor lidenskap for fysisk aktivitet, sport og realfag, lot hun seg imponere av de kloke hodene.

– Jeg er svært imponert over det høye nivået på løsningene som RoboMech 2.0 og de andre har kommet opp med for å gjøre fysisk aktivitet mer tilgjengelig for alle. Det er disse vi stolt kan kalle for morgendagens helter, sier Jacobsen.

Robomech 2.0 har forsket på mobilitet for blinde og har utviklet en prototype for en sensorbasert blindekonsoll. Ungdommene har samarbeidet med Blindeforbundet og funnet opp en løsning som skal gi blinde bedre informasjon om omgivelsene og hindrene rundt dem. Laget understreker også at prosjektet har vært miljøskapende og lærerikt gjennom et annerledes år.

Morgendagens forskere og ingeniører

SIA fokuserer på prosjektdelen av FIRST Lego League, og gir en hyllest til Skandinavias fremste innovasjonstalenter og deres gode resultater i årets forskningsprosjekt innen fysisk aktivitet. Selv om konkurransen ble avholdt digitalt har ikke engasjementet blant de unge latt vente på seg.

– Det er selvfølgelig synd at vi ikke kunne holde et fysisk arrangement i år, og vi vet at RoboMech 2.0 og de andre lagene hadde gledet seg til å møte hverandre. Heldigvis har det ikke satt en stopper på engasjementet, og elevene har vist både glød, læringsevne og innsats. Årets forskningsprosjekter har imponert meg veldig, sier Silje Kumeus, konseptleder for FIRST LEGO League Scandinavia.

Det var RoboMech 2.0 fra Bergen, Team Gulflagg fra Sverige og Climb Blind 2.0 fra Bergen som vant priser under dagens konkurranse. Lagene får dermed muligheten til å sende sine prosjekter til Global Innovation Award, hvor 20 lag plukkes ut til å delta i den digitale verdensfinalen i USA i juni.

Scandinavian Innovation Award er en utvidelse av FIRST LEGO League – verdens største kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn og unge mellom 10 og 16 år. 

Tekna er med

Tekna jobber aktivt for å vekke barn og unges nysgjerrighet for teknologi og realfag. En måte å gjøre det på er å gi økonomisk støtte til og samarbeide med aktører som tilbyr teknologi- og realfagsaktiviteter for barn.

– Foreningen engasjerer seg i slike prosjekter for å vekke interessen for teknologi og realfag blant barn og ungdom, sier rådgiver i Tekna Ane Hagtvedt. FIRST Scandinavia er en av foreningens samarbeidspartnere når det gjelder slik rekruttering.

Les mer om Teknas engasjement her

 

Les også