Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Tina Skarbøe
TENKER PÅ FREMTIDEN: Tina Skarbøe håper å kunne kose seg , uten å stresse med økonomien som pensjonist. Foto: Privat.

Aktuelt

Tina Skarbøe: – Jeg begynte å tenke på pensjon som 34-åring

Tekst av Sondre Tallaksrud Publisert: 16. nov. 2022

Det var først da influenceren gikk inn i mamma-permisjon at hun fikk øynene opp for hva hun skulle leve av som gammel.

Hvordan skal jeg leve når jeg blir pensjonist? Skal jeg spise den samme maten som nå, fortsatt kunne spille håndball, fortsatt oppgradere teknologien i huset og oppleve gode opplevelser?

Dette er spørsmål Tina Skarbøe tok for gitt, før hun i mamma-permisjon, fant ut at sparingen til pensjon hadde stoppet opp.

– Noe som skal gi meg 300 000 kroner å leve av i året.

– Det var brutalt, skal jeg «straffes» for at jeg måtte ha ulønnet permisjon? Det var da alt begynte, nå som jeg har blitt selvstendig næringsdrivende må jeg selv være sjef for min fremtid og økonomi, sier hun. 

Sjekk ut Teknas pensjonssider hvis du vil lære mer om pensjon.

Får 300 000 kroner i året som pensjonist

– Det er litt skummelt å si i at en alder av 34 år: «Kanskje man må tenke på fremtiden også».  Det er så rart å sette seg inn i fremtiden, hva vet jeg om hva jeg ønsker å gjøre når jeg er 60? Det jeg i hvert fall vet er at jeg ikke ønsker å være stresset over økonomien.

– Jeg har lyst til å leve godt, ikke leve fra måned til måned, men kunne gå på kafé og kose meg, sier hun.

Hun har regnet på hva hun vil få i pensjon, og er litt skremt av hvor mye mindre hun vil kunne bruke på sine eldre dager. 

– Jeg har et mål om å tjene minimum 60 000 kroner i måneden, et høyt mål, men det er det jeg har satt meg. Planen er å sette av 800 kroner i måneden. Noe som skal gi meg 300 000 kroner å leve av i året som pensjonist.

– Så tenker jeg kanskje det er litt lite? Så jeg kommer nok sikkert til å spare mer, men jeg må starte et sted, sier hun.

– Er ikke det en «manne-greie»?

Hun mener de yngre generasjonene får lite informasjon om hvordan deres eldre dager vil bli seende ut.

– Da jeg vokste opp var det ikke en stor prioritet, jeg kan kun snakke for meg selv, men det var ikke på agendaen. Så starter du i jobb etterhvert, og får masse skriv om pensjon i kontrakten, som man ikke setter seg ned å leser. Man bare stoler på at det er ok.

I podkasten vår "Organisert" får du vite tips du antageligvis ikke visste om pensjon. Og Tina Skarbøe er med som gjest:

– Man burde man ha en skoletime i uka som handler om økonomi, regninger, skatt, men også pensjon. De er pliktige til å opplyse om livet, sier hun.

– Når skal du pensjonere deg?

– Jeg vet ikke, er det kanskje mer en «manne-greie»? Mannen min vet nøyaktig hvilken alder han vil pensjonere seg i, det gjør ikke jeg.

Tror forbruket vil bli mindre for fremtidens pensjonister

Hun vet ikke ennå om hun kommer til å arbeide som influencer hele livet.

– Om man elsker det man jobber med kan man jo ha det som en deltidsjobb ved siden av som gammel også.

– Vi vet ikke hva fremtiden vil bringe, for alt jeg vet kan det være krig. Men jeg håper at verden ikke faller sammen før jeg blir pensjonist. Jeg tror min generasjon kommer til å leve annerledes enn de som er eldre i dag. Ting endrer seg hele tiden. 

– Nå er det mye mer snakk om bærekraft. Finn, Tise og alle steder man kan kjøpe brukt. Jeg tror forbruket blir mindre. Det er mye enklere å selge Finn nå enn for fem år siden. Folk tenker ikke brukt æsj, men de synes Fretex er kult. Nå har jeg en jakke fra Fretex, nå er jeg dritkul liksom, sier hun.

Finn svar på det du lurer på om pensjon

Ønsker du å forstå pensjon bedre? Her finner du "alt" om pensjon, forklart av våre pensjonseksperter.

Les også