Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Lise Lyngsnes Randeberg foran Stortinget
– Ved å benytte denne nye, raske metoden, vil man kunne fjerne alle denne unødige betenkningstiden, som heller kan benyttes til mer samfunnsproduktive ting, som etterutdanning og frivillig arbeid, sier Randeberg.

Aktuelt

Tekna: – Ansiktsgjenkjenning gjør stortingsvalget unødvendig

Publisert: 1. apr. 2021

I forbindelse med årets stortingsvalg vil Tekna foreslå en løsning hvor kunstig intelligens trekkes inn som et hjelpemiddel i valgprosessen.

– Med nye og avanserte algoritmer basert på informasjon fra Teams og presidentvalget i USA vil vi kunne automatisere valgprosessen, slik at vi som samfunn kan spare store ressurser på gjennomføringen av selve valget, sier Lise Lyngsnes Randeberg, som er president i Tekna.

Tekna, som er den største foreningen i Akademikerne med mer enn 87 000 medlemmer, opprettet for kort tid siden faggruppen Tekna Big Data. Faggruppen er engasjert i problemstillinger rundt datasett som er så store eller komplekse at tradisjonelle verktøy og metoder for databehandling er uegnet.

Tverrfaglig løsning

I Norge produserer vi enorme elver av data, men lite blir brukt til fordel for befolkningen. Tekna mener vi bør kunne kombinere alle dataene for å skape et bedre samfunn. Vi vet at en stor del av den yrkesaktive norske befolkningen det siste året har brukt mye tid på Teams. Mange av disse Teams-møtene har blitt lagret i skyen. Gjennom et enkelt søk blant annet gjennom ansiktsgjenkjenning, mener Tekna Big Data at det er mulig å forutsi hva hver enkelt Teams-bruker vil stemme ved stortingsvalget.

Algoritmen Tekna foreslår, kan avdekke ulike personlige egenskaper hos deltagerne. Dette kan vi gjøre med 99,99 prosent sikkerhet, ut fra den enkeltes adferd og ytringer under møtene. Algoritmene som foreslås brukt, er utarbeidet gjennom et hackathon blant Tekna-medlemmer.

Vi har funnet en korrelasjon mellom disse egenskapene og politisk tilhørighet, og dermed blir hele den antikvariske valgprosessen med stemmesedler og konvolutter fullstendig unødvendig.

Vi kan slå fast at alle som har deltatt på Teams-møter i det siste, utgjør en stor nok prosentandel av befolkningen til å statistisk fastslå hva hele befolkningen ville ha stemt, sier Randeberg.

Sparer store ressurser

Hun peker på at mange bruker mye tid på å overveie hva de skal stemme under valgkampen.

– Ved å benytte denne nye, raske metoden, vil man kunne fjerne alle denne unødige betenkningstiden, som heller kan benyttes til mer samfunnsproduktive ting, som etterutdanning og frivillig arbeid, sier Randeberg.

Med denne løsningen vil man også slippe smittevern-utfordringer i valglokalene. Hun forteller at Tekna om kort tid vil kontakte politisk ledelse i Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å presentere ideen og teknologien nærmere.

– Dette er et tilbud fra vår side, og et eksempel på hvordan teknologien kan tjene samfunnet i en vanskelig tid, sier Randeberg.

Les også