Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Vindturbinen vil ikke kunne falle på Slottet. Men vil kunne gi etterlengtet skygge for bunadskledde i varme 17. mai tog på slottsplassen. Illustrasjon: Google maps / PixelSquid360

250 meter høy vindturbin blir ny nabo til Slottet

Publisert: 1. apr. 2023

Slottet, UD og Oslo rådhus vil få strøm fra Norges høyeste vindturbin på toppen av Ingeniørenes Hus.

Tekna, Norges største organisasjon for teknologer og realister med mastergrad, står bak planene om å bygge en over 250 meter høy vindturbin på toppen av Ingeniørenes hus i Oslo. Dette vil være en teknologisk prestasjon som vil utfordre høydenormen for bygg i Oslo og gjøre Tekna til eier og driftssjef for Oslos og Norges høyeste bygg.

Det vil være et teknologisk signalprosjekt som vil utfordre høydenormen for bygg i Oslo. Tilfluktsrommet i kjelleren i Ingeniørenes Hus vil bli gjort om til batterilager og en serverpark for lagring av data. I perioder vil vindturbinen også kunne levere gratis strøm til Slottet, UD og Rådhuset, som en ekstra sikkerhet i disse usikre tidene.

–Vårt mål er å bidra til en bærekraftig fremtid og redusere vår avhengighet av fossil energi. Ved å bygge en vindturbin på toppen av Ingeniørenes Hus, vil vi demonstrere vår forpliktelse til å være en pådriver for grønn teknologi og samtidig sette en ny standard for bygninger i Oslo og i hele landet, sier Line Henriette Holten, som er generalsekretær i Tekna. -Våre mer enn 100 000 medlemmer er stolte av å bidra i alle bærekraftsprosjekter, sier hun.

Fremsynte NTH-ingeniører innviet Ingeniørenes hus allerede i 1933, og bygget et hus som også var skalert for fremtiden, og derfor dimensjonert til å kunne håndtere å bli over 250 meter høyt. –Vi kunne ha bygget vindturbinen langt høyere, men for å sikre at skyggen fra den ikke skal falle i særlig grad på Det kongelige slott, har planene blitt begrenset noe i høyde i forhold til foreningens første ambisjoner. H.M. Kong Harald er jo foreningens æresmedlem, sier Holten.

Tekna har allerede inngått avtaler med det anerkjente vindkraftselskapet Apriil Energy for å sikre en bærekraftig og kostnadseffektiv løsning. Konstruksjonen vil være et teknisk mesterverk og et symbol på innovasjon og teknologi i Norge. Nå står og faller planene på at Oslo kommune skal godkjenne prosjektet.

–Foreningen er stolt av å kunngjøre planene for byggingen av Norges høyeste bygg og vil fortsette å være en pådriver for bærekraftig teknologi og miljøvennlige løsninger for fremtiden, understreker Holten.

Les også