Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Marcus Steen Nitschke

Politisk

- Vil ha flere studenter rett fra videregående skole

Publisert: 22. aug. 2022

Tekna mener Opptaksutvalget bør vurdere å øke andelen studieplasser basert på førstegangsvitnemål til 70 prosent. I dag er fordelingen 50/50 mellom de som søker med førstegangsvitnemål og de som søker med tilleggspoeng.

Opptaksutvalget, som ledes av tidligere stortingsrepresentant Marianne Aasen, skal denne høsten evaluere og gjennomgå reglene for opptak til høyere utdanning i Norge. Tekna er blant aktørene som har levert sin innstilling til utvalget.

Studentleder i Tekna Student Marcus Steen Nitschke mener det bør gjøres endringer, slik at flere søkere med førstegangsvitnemål kommer inn.

– Innsats og topprestasjoner fra videregående skole er dessverre ikke nok for å komme inn på enkelte studier. I dag ser vi at en rekke studenter med toppkarakterer fra videregående skole ikke kommer inn på studiet de ønsker, fordi plassene går til kandidater som har sanket ekstrapoeng, sier Steen Nitschke.

Han påpeker at videregående skole er det nivået som skal sikre at studentene er studieforberedt til høyere utdanning.

- Vi må legge til rette for motivasjon og læring i videregående skole, og for at elevene legger ned et godt arbeid i disse tre årene. Vi må få mest mulig ut av de gode ressursene vi har i lærerne i videregående skole, sier Steen Nitschke.

Dårlig samfunnsutnyttelse

Studentlederen mener det er lite gunstig dersom stadig flere kalkulerer med at de må ta opp igjen fag etter videregående, sanke alderspoeng og basere seg på forkurs.

- Det er ikke heldig for samfunnet og dårlig ressursutnyttelse dersom for mange unge bruker lang tid før de setter i gang med studiene, sier Steen Nitschke.

Han mener Opptaksutvalget også bør vurdere å gi mer uttelling for relevante studier.

- Det å velge å ta fag på høyere nivå, gjennom et årsstudium eller en grad, vil åpenbart gjøre studenten mer rustet til å gjennomføre studiet de ønsker seg inn på, og bør gi større uttelling enn for eksempel alderspoeng. Opptaksutvalget bør også se på sammensetningen og vekting av karakterer for opptak til for eksempel realfag og teknologistudier. Man bør for eksempel vurdere om norsk fortsatt skal ha tre tellende karakterer for opptak til sivilingeniørstudier, sier Steen Nitschke.

Les Teknas høringsinnspill

Les også