Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Reisende til fots i morgenrushet ved Aker brygge i Oslo
Er du klar for morgenrushet til jobben?

Råd og tips

Tilbake til hamsterhjulet?

Publisert: 18. aug. 2021 Podkast

Etter halvannet år der vi har levd og jobba mer eller mindre isolert går vi nå trolig en høst i møte med mer aktivitet. Vi skal tilbake på kontoret, møte kolleger, skravle, delta i møter og pendle. Hvordan skal vi takle å hoppe inn i hamsterhjulet igjen?

– Dette vil nok oppleves ganske ulikt for folk. Det vil være et spekter fra de som er skikkelig gira på å komme tilbake på kontoret og treffe folk igjen, og så er det noen som vil grue seg litt og være usikre på hvordan dette vil bli, sier organisasjonspsykolog Cecilie Byholt Endresen, som er gjest i denne episoden av Organisert.

organisasjonspsykolog Cecilie Byholt Endresen
Organisasjonspsykolog Cecilie Byholt Endresen

Hun ber oss tenke gjennom hva vi selv kan ta ansvar for i tiden framover. Kanskje er det noe vi skal justere i livet nå?

– Hva har du lært det siste året, hva har vært bra, og hva har ikke vært bra? Mange har opplevd å kunne ta en pause fra hamsterhjulet litt, og fått mer tid med familien. Forsøk å ta med deg noe av det gode videre. I arbeidskontekst tenker jeg at det er lurt å snakke sammen. Hvordan har denne tiden vært for alle sammen? Hvilke behov og forventninger har vi til hverandre nå? Psykologens eldgamle råd gjelder også her; snakk om det, sier Cecilie.

Arbeidsgiver bør være oppmerksomme på medarbeideransvaret og være tett på medarbeiderne, mener hun.

– Noen vil kanskje føle seg utrygge og redde for å komme tilbake på grunn av smitte. Det er normalt og gir mening. Dette viruset er noe å være redd for, det er en grunn til at vi har hatt alle disse strenge tiltakene. Det å være romslig, og møte følelser på en god måte, er et godt utgangspunkt.

Hun foreslår at vi kan teste ut litt samarbeidsform nå som vi skal tilbake.

– La oss sette oss ned nå i starten og lage noen felles forpliktelser og så kan man teste det ut en måned eller to, for deretter å evaluere og så se hva som har fungert og ikke.

Les også