Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Brevik gamle rådhus

Telemark: Temperatur- og fuktighetskontroll i historisk festsal

Har du innsikt i fagområder som energi, enøk, temperatur/fuktighetskontroll, gamle bygg, bærekraft, prosjektledelse eller arkitektur og synes det er spennende med historie? Vil du hjelpe i en prosjektbasert kompetansedugnad med andre Tekna-medlemmer, slik at Brevik Historielag kan ta fortiden inn i fremtiden?

Illustrasjon faglig kurs

Bli med og gjør noe bra for ditt lokalsamfunn!

Tekna har startet en ny medlemsaktivitet der du kan bidra frivillig på fritiden i faglige prosjekter i ditt lokalsamfunn.

Vi trenger din hjelp for å løse dette oppdraget – er du med?

Illustrasjon - Finn jobben

Om oppgaven

Brevik Historielag har lagt ned hundrevis av dugnadstimer for å vedlikeholde og bevare «Cochegården», også kjent som Brevik gamle rådhus og Brevik bymuseum. Dette fredede huset fra 1755 har en festsal med flotte originale veggmalerier. Festsalen brukes av befolkningen til 17. mai-fering,  jubileer, bryllup og andre livsløpsmarkeringer. Bildene i festsalen ønsker historielaget å bevare så godt som mulig. For å få til det må rommene ha det klimaet som er optimalt for ivaretakelse nå og i fremtiden.

Ved å forstå hvordan bygningens faktorer påvirker maleriene, kan mulige «trusler» identifiseres og retningslinjer utarbeides for å sikre en vellykket bevaringsstrategi.

Historielaget trenger hjelp og kompetanse til å kartlegge ulike type varmekilder og plassering av disse som er mest mulig optimale for rommet. Direkte varmestråling kan føre til skade på maleriets overflate, inkludert spenninger i malingen og deformasjoner. Videre hvordan stabil luftfuktighet kan oppnås og UV-lys begrenses. UV-lys kan skade farger og struktur over tid, derfor er kontroll og reduksjon avgjørende for å bevare kunstverkets integritet.

Samtidig skal kostnader og strømutgifter balanseres.

Nå søker vi Tekna-frivillige til å bidra med konseptløsninger for energieffektiv temperaturkontroll i festsalen. Løsningen må være praktisk for historielaget og skånsom mot interiøret. Et premiss er blant annet at bygget mangler wifi.

Vil du være med?
Vi ser etter deg som har lyst til å jobbe frivillig og tverrfaglig med andre Tekna-medlemmer i prosjekt, og som liker å lære noe nytt. Relevant erfaring, kompetanse og interesse kan være innenfor for eksempel energi og miljø, enøk, temperaturkontroll, bygg, bærekraft eller arkitektur. Kanskje har du erfaring med gamle hus? Vi trenger også prosjektledelse. Har du annen relevant kompetanse? Ta kontakt på [email protected] så snart som mulig, meld deg eventuelt på digitalt infomøte 21. januar, eller send inn skjemaet under.

Oppgaven:

  • Samarbeide med historielaget for å forstå utfordringene og mulighetene bedre, samt rammen som er langt med tanke på at bygget er fredet.
  • Gjøre research på mulige løsninger.
  • Vurdere tiltak og presentere dem i et overleveringsmøte.

Tekna legger til rette for rammene rundt dugnaden. Les mer om hvordan vi jobber lenger ned på siden.

Om samarbeidspartner

Telemark er et fylke fullt av spennende historie, og Brevik Historielag har som visjon å gjøre spesielt Breviks historie kjent for alle som bor i eller er interessert i området. De er en gruppe ildsjeler med høye ambisjoner om å ta vare på historien for framtiden gjennom bruk, samarbeide godt med myndighetene og gleder seg til de i 2026 kan feire 100 år.

Les mer om historielaget på nettsidene deres.

 

Illustrasjon kurs, konferanser og arrangementer

Aktuelle datoer og tidsramme

    • Prosjektet starter opp 6. mars og avsluttes 3. juni 2025
    • Vi bemanner gruppa med frivillige Tekna-medlemmer fortløpende, så ta kontakt så snart du vet at du ønsker å være med. 
    • Uforpliktende infomøte på Teams: 21. januar kl. 11–11:30. Påmelding her.
    • Kickoff-møte: Torsdag 6. mars kl. 17–19 i Brevik
    • Avslutning-/overleveringsmøte: 3. juni kl. 17–18:30 i Brevik
  • Teamet av Tekna-frivillige består av 3–6 personer, der én får rollen som prosjektleder. Prosjektleder tar spesielt ansvar for møtebooking, framdrift og fokus på leveranse.
  • Du må ha mulighet og vilje til å sette av 3–5 timer per uke på fritiden, over cirka tre måneder. Arbeidet vil skje både gjennom møter i gruppa (digitale/fysiske) og ved indiduelt arbeid.
  • Tekna legger til rette med kickoff og onboarding, enkle digitale verktøy for samhandling, midtveisevaluering og overleveringsmøte.
  • Teamet av Tekna-frivillige jobber ellers faglig selvstendig med oppgaven.
  • Les mer om opplegget her

Fordi det er meningsfullt og du:

  • blir kjent med nye folk!
  • blir enda bedre kjent med ditt distrikt!
  • lærer noe nytt!
  • bidrar til å gjøre verden til et litt bedre sted. I frivillig-prosjektene med Tekna bidrar du ofte på flere bærekraftsmål, blant annet ofte disse:

    Mål 3: God helse og livskvalitet
    Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
    Mål 17: Samarbeid om å nå målene

     

Vil du være med på oppdraget? Meld deg som frivillig her

Litt mer om deg

Arbeidsforhold: Jeg bekrefter at jeg kan delta i dette frivilligprosjektet

Hvorfor spør vi? Noen Tekna-medlemmer har klausuler knyttet til annet arbeid i ansettelsesavtalene sine, på grunn av for eksempel tidsbruk, interessekonflikter, omdømme, eller ressursbruk.

Kunne du tenke deg å være prosjektleder for gruppa?

Hva skjer nå?

Send inn skjemaet med knappen under, så hører du fra oss om et par virkedager. 

Les også