Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde av et barn, en jente, som sitter og leser en bok

Råd og tips

Foreldreprat x Tech nights: Digital detox og leseglede

Oppdatert: 1. juni 2021 Streaming

I en travel hverdag tar skjermen ofte over for papiret, og scrolling erstatter den konsentrerte dybdelesingen. Kan du huske når du sist fortapte deg i en bok? Og hva med barna? Hvordan kan vi gi dem gleden over å sitte helt i ro og leve seg inn i en fortelling?

Ingen annen aktivitet gir så god tilgang på kompakt livserfaring, klokskap og kunnskap som det å lese. Lesing setter hjernen i arbeid, skjerper konsentrasjonen og gjør oss til medskapere. Likevel opplever mange av oss at lesetiden blir spist opp av andre aktiviteter og lange rekker av avbrytelser, enten vi er små eller store lesere.

Denne kvelden vil Kari J. Spjeldnæs forklare oss hva som skjer når konsentrasjonen glipper og vi bare klikker videre. Hun løfter fram den lange lesingen, deler gode leseråd og minner oss på hvorfor vi bare må fortsette å lese.

Om foredragsholderen

Kari J. Spjeldnæs er stipendiat ved Høyskolen Kristiania og forsker på lesing og digital frakobling i prosjektet Digitox. Hun er litteraturviter med lang erfaring fra norsk bokbransje, som redaktør og forlagsdirektør. Hun har nylig utgitt boken "Lese. En liten bok om store opplevelser" (Aschehoug, 2020).

Les også