Tekna er som arbeidstakerorganisasjon opptatt av et sterkt arbeidsrettslig vern og ryddige arbeidsforhold. Mange av våre medlemmer jobber innenfor de fagfeltene som er omfattet av eksportkontroll. For dem er det viktig med forutsigbarhet og klare rammer for internasjonalt samarbeid.
Last ned Teknas høringsinnspill her:
Teknas innspill til behandling av Meld St 25 (2023-2024) (pdf)
Sendt til Stortingets utenriks- og forsvarskomité
Litt om høringen:
- Tekna støtter innstramminger i eksportkontrollregelverket, men understreker viktigheten av god veiledning for næringsliv, akademia og forskningsinstitusjoner for å sikre internasjonalt samarbeid.
- Tekna er positive til opprettelsen av Direktoratet for eksportkontroll og sanksjoner (Deksa) og mener det er viktig at direktoratet får nok ressurser og kompetanse til å håndtere oppgavene sine effektivt.
- Saksbehandlingstiden for lisenser må reduseres, da lange ventetider påvirker ansettelser negativt, spesielt når det gjelder rekruttering av utenlandske eksperter.
- Den kommende revideringen av eksportkontrollforskriften vil føre til flere lisenssøknader, og dette krever økt kapasitet hos direktoratet.
- Tekna er bekymret for at skjerpede regler kan føre til feil i behandlingen av søknader, spesielt hos arbeidsgivere som mangler forståelse for regelverket. God veiledning er nødvendig.
- Det er behov for fokus på rettssikkerheten til ansatte og risikoen for diskriminering av utenlandske forskere hvis arbeidsgivere er usikre på reglene.
- Bakgrunnssjekker, som nå er lovfestet, krever spisskompetanse som mange virksomheter ikke har. Klareringsmyndighetenes kapasitet er allerede begrenset.
- Tekna ber Stortinget om å sikre at det nye direktoratet får nok ressurser til å gi veiledning og håndtere oppgaver knyttet til eksportkontroll og bakgrunnssjekker uten at andre oppgaver lider.
For å lese hele Teknas innspill på denne høringen, last ned høringssvaret over.