Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Et par sitter foran en datamaskin

Råd og tips

Tre ting du bør vite om din nye pensjonskonto

Publisert: 2. feb. 2021

Egen pensjonskonto er lansert. Men hva betyr det egentlig for deg? Her er det du trenger å vite.

1. All pensjon samlet på en konto

Alle som jobber i privat sektor og har innskuddspensjon, får én pensjonskonto å forholde seg til. De gamle pensjonsmidlene dine blir automatisk samlet på en konto. Det vil si til leverandøren av pensjon hos din nåværende arbeidsgiver. Det skjer uten at du trenger å gjøre noe selv.

Poenget med pensjonskonto er å redusere gebyrer du som arbeidstaker betaler på opptjent pensjon fra tidligere arbeidsforhold. I tillegg får du bedre oversikt over pensjonssparingen din, siden alle pensjonsmidlene samles på ett sted.

2. Du kan selv velge hvem som skal forvalte pensjonen din

Du kan la pensjonen din stå på kontoen den automatisk blir flyttet til. Men for aller første gang har du nå mulighet til å velge hvordan pensjonen din skal forvaltes. Med få tastetrykk kan du flytte pengene til en selvvalgt leverandør.

Så lenge du er ansatt i en bedrift, er arbeidsgiver pliktig til å spare pensjon for deg, og til å betale forvaltningskostnaden til den pensjonsleverandøren bedriften har en avtale med. Det betyr også at de vil fortsette å betale det samme for pensjonen din uansett om du velger å flytte den eller ikke.

Hvis du flytter til en annen leverandør, er det du selv som betaler forvaltningskostnaden, men da vil du få en kompensasjon fra arbeidsgiver. Hvis kostnadene hos den nye leverandøren er lavere enn det arbeidsgiver betaler, får du mellomlegget rett inn på din pensjonskonto.

Det betyr at hvis arbeidsgiveren din betaler en forvaltningskostnad på 2000 kroner for pensjonen din, og du får en forvaltningskostnad på 1000 kroner hos en selvvalgt leverandør, vil de 1000 kronene til overs gå direkte inn på din pensjonskonto.

Det kan altså være store summer å hente på å velge leverandør selv. Sørg bare for å velge et selskap som har lave gebyrer.

3. Selvvalgt er ofte velvalgt

Din pensjonskonto gir deg mulighet til å velge en leverandør med en bedre avtale enn det arbeidsgiveren din har, og du har flere valgmuligheter. Ønsker du for eksempel en pensjonsforvaltning med ekstra fokus på bærekraft eller fornybar energi, kan du velge det.

Bli medlem

Hos oss får du tryggheten med en sterk fagforening i ryggen og mange medlemmer sparer over 10 000 kr i året på våre avtaler. 

Egen pensjonskonto hos Kron

Som Tekna-medlem får du svært gode betingelser på din pensjonskonto hos Kron. Her er tre grunner til å velge vår avtale:

1. En av Norges beste pensjonsavtaler

Akademikerne Pluss forhandler medlemsfordeler for 12 foreninger, hvorav Tekna er en. Den kollektive forhandlingen, på vegne av en medlemsbase på 220 000, gir en av Norges beste pensjonsavtaler.

Vi har valgt Kron som pensjonsleverandør, og vi skal sørge for at du har de beste betingelsene på pensjonskontoen din over tid.

2. Et mer brukervennlig og engasjerende produkt

Kron-appens brukervennlige design gjør det enkelt både å flytte pensjonen til Kron, men også å holde oversikt over utviklingen på pensjonen din.

3. Høy fokus på bærekraft og kvalitet i fondsutvelgelsen

Kron velger de beste fondene som finnes tilgjengelig på markedet. Du kan både velge å følge Kron sine anbefalinger eller velge fond på egen hånd. Alle fondene Kron har valgt er bærekraftige, men hvis du vil kan du også velge en helt fossilfri profil.

Pensjon og fondssparing

Hos Kron får alle medlemmer en av Norges aller beste avtaler for pensjon og fondssparing. 

Les også