Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold

VITENSKAPSFORMIDLER: Veronica Danielsen jobber som vitenskapsformidler. Foto: Privat.

– Jeg tror fagfolk fort kan være redde for å forenkle

Er du flink til å gjøre stoffet ditt tilgjengelig for alle?

Det er fort gjort å bruke vanskelige fagutrykk når man snakker om eget fagfelt. Du og kollegaene dine skjønner godt hva du mener, men ikke ta det for gitt at andre får full forståelse av det du snakker om. Av og til kan det lønne seg å forklare på enklest mulig måte.

Vitenskapsformidler Veronica Danielsen har bachelorgrad i fysikk, og en mastergrad i fysikkdidaktikk som den eneste på sitt kull.

– Det vil si at jeg er en slags mellomting mellom «vanlig fysiker» og fysikklektor.

Les også: Ukas Tekna-medlem: Andreas Wahl ble ringt opp av mexicansk morgenradio

Vitenskap skal komme allmenhenten til gode

Hun tror fagfolk kan være redde for å forenkle for mye - da informasjon kan gå tapt i prosessen.

Jeg tror fagfolk fort kan være redde for at forklaringene deres ikke lenger blir faglig korrekte hvis de forenkler for mye. Og det stemmer at forklaringene mister noe jo mer vi forenkler. Men hvis vi ikke forenkler nok, risikerer vi at mottakeren sitter igjen uten å ha skjønt noe som helst. Jeg tenker at det er viktigere at mottakeren har forstått litt enn at de har forstått alt. Så kan man heller bygge på etter hvert som mottakeren blir eldre eller lærer mer om faget, sier hun.

Veronica Danielsen er fysiker, forfatter, flammedriller og en skikkelig nordlysnerd.

Kommer opprinnelig fra Vestfold, men bor nå enda lenger vestover i den lille bygda Kaupanger i Sogn og Fjordane. Her jobber hun som formidler ved vitensenteret ViteMeir. 

– Jeg får jobbe med alt fra barnehagebarn til høyskolestudenter, lærere og pensjonistgrupper. Vi tilbyr læringsopplegg og aktiviteter inne på senteret, men vi reiser også ut på turnéer for å nå skoler som ellers ikke ville hatt muligheten til å komme til oss. Her er faktisk Tekna en viktig sponsor og samarbeidspartner, så det er vi veldig glade for.

 

 

– Hvorfor ønsket du å jobbe med vitenskapsformidling?

– Det stemmer at forklaringene mister noe jo mer vi forenkler.

– Jeg tenker at mye av poenget med vitenskap er at den skal komme allmennheten til gode. Men det gjør den ikke nødvendigvis hvis den gjemmes bort i fagtidsskrifter som bare spesielt interesserte leser. Derfor synes jeg det er viktig å formidle vitenskap på arenaer som er tilgjengelige for folk flest, og ikke minst på et språk de forstår. Også esynes jeg jo det er utrolig gøy, sier hun.

Vi har her gitt Danielsen 10 ulike konsepter, som hun har forklart på enklest mulig måte:

1. Hva er kvantefysikk?

Kvantefysikk er vitenskapen om hvordan veldig små ting oppfører seg. Kvantefysikk handler for eksempel om bittesmå atomer (størrelsen varierer fra 0,1 nanometer til noen få ganger større) og elektroner. Når ting blir så lite, oppfører verden seg annerledes enn vi er vant til.

2. Hva er en partikkelakselator?

En partikkelakselerator er en maskin som får bittesmå partikler til å bevege seg lynraskt. Ulike partikkelakseleratorer brukes til forskjellige ting. Noen partikkelakseleratorer kan for eksempel brukes til å forske på hva som skjer når de små partiklene krasjer med hverandre. Andre akseleratorer kan for eksempel brukes til behandling av kreft.

3. Hva er den teoretiske 5. dimensjonen?

Et menneske kan bevege seg i tre romlige dimensjoner: opp og ned, fremover og bakover og fra side til side. I tillegg beveger mennesker seg fremover i tid. Til sammen betyr dette at mennesker kan bevege seg i fire dimensjoner. En teori sier at det også finnes en femte dimensjon som mennesker ikke merker. Når forskerne ser for seg at det finnes fem dimensjoner, klarer de å lage en samlet teori som både forklarer tyngdekraft og elektromagnetisme.

4. Hva er relativitetsteorien?

Relativitetsteorien er vitenskapen om hvordan ting beveger seg i forhold til hverandre og hvordan dette påvirker tid og tyngdekraft. Relativitetsteorien sier for eksempel at alle ting beveger seg i forhold til hverandre. Du kan ikke si at bilen din beveger seg mens huset ditt står stille. Huset ditt beveger seg også i forhold til bilen. Relativitetsteorien sier også at tiden går saktere for en ting som beveger seg veldig fort. I tillegg vil tingen bli veldig tung.

Hva er gravitasjon?


5. Hva er gravitasjon?

Gravitasjon er en kraft som trekker alle ting mot hverandre. Men gravitasjonskraften er veldig svak. Derfor merker du ikke at det virker gravitasjonskraft mellom for eksempel deg og vennen din. Vi merker bare gravitasjonskraften når ting blir skikkelig tunge. Siden jorda er skikkelig tung, kan vi merke at gravitasjonskraften trekker oss ned mot jorda.

6. Hva er Crispr?

Crispr er en metode man kan bruke for å redigere genene til mennesker, dyr og planter. Metoden går ut på å bruke et sakseprotein som kan klippe i genene. Sakseproteinet får hjelp av et søkemolekyl til å finne den genbiten som skal klippes ut. Når genbiten er klippet ut kan forskerne lime inn en ny genbit der den forrige var. På denne måten kan man for eksempel hjelpe mennesker som har sykdommer i genene sine eller få grønnsaker til å smake bedre.

7. Hva er radioaktivitet?

Radioaktivitet er en evne som noen ting har til å sende ut stråling helt av seg selv. Strålingen som sendes ut kalles nukleær stråling eller radioaktiv stråling.

8. Hva er kjernefysisk fusjon?

Kjernefysisk fusjon vil si at to atomer smelter sammen og blir til et nytt og tyngre atom. Dette kan skje i naturen når det er ekstremt varmt. Når dette skjer med de letteste atomene, blir det også laget veldig mye energi. Dette skjer for eksempel på sola. Der blir to og to hydrogenatomer til et nytt heliumatom og energi. Det er denne energien som gjør at sola lyser

Eksisterer det parallelle univers?

9. Hva er teoretiske kald fusjon?

Teorien om kald fusjon sier at to atomer kan smelte sammen og bli til et nytt og tyngre atom selv om det ikke er veldig varmt. Foreløpig har vi bare sett at atomer kan smelte sammen på denne måten hvis det er varmt.

10. Kan du forklare teorien om parallelle univers?

Teorien om parallelle univers sier at det finnes flere universer i tillegg til vårt eget. Du kan se for deg at alle planeter og stjerner vi vet om er inni en stor boks. Teorien om parallelle universer sier at det finnes mange slike bokser. Noen forskere tror at vi aldri kan finne ut om dette stemmer, fordi vi aldri kan reise utenfor vår egen boks. Andre forskere tror at boksene påvirker hverandre, og at vi kan bruke matematikk for å avsløre at de andre boksene finnes.