Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Realfaglærer ved pc

Money equals power står det skrevet på en plakat over Andreas Svendsens kontorpult. Svendsen Realfag har generert langt mer penger det siste året, enn tidligere.

Vil ta foreldrene i matteskole

Svendsen Realfag har det siste året økt fra null til 18 lærere til privat leksehjelp for ungdommer. Nå vil gründer og Tekna-medlem Andreas Svendsen ta foreldrene i matteskole.

Svake matte-karakterer har bidratt til et marked for privat leksehjelp til de som sliter med å løse oppgavene. Det har skapt en næringsvei for Andreas Svendsen (31) etter at han ikke fikk de jobbene han ønsket seg som uteksaminert sivilingeniør i marinteknikk ved NTNU i 2017.

Det løsnet da han ville gi opp

– Jeg startet opp Svendsen Realfag i 2019, men det løsnet ikke før på nyåret i fjor. Da vurderte jeg først å gi opp, men så bestemte jeg meg for å satse for fullt i én måned til. Da løsnet det ved at jeg fikk inn flere nye og dyktige lærere, og i tillegg ble jeg en bedre selger.

I januar i fjor hadde Svendsen mistet hans ene engasjerte lærer. Litt over ett år senere har han 17 engasjerte lærere for 120 elever som får ukentlig hjelp med lekser i realfag, hvorav hovedsakelig matte.

Treffer ambisiøse foreldre

– 90 prosent av våre elever går på ungdomsskolen og har hatt karakterene to eller tre i matte. Våre elever har i hovedsak svært gode karakterer i alle andre fag, men sliter med matematikken. Vi treffer de ambisiøse foreldrene fra ressurssterke familier med et ønske om at mattekarakterene ikke skal legge hindringer for det videre utdanningsforløpet, sier Svendsen.

Flere tilbyr leksehjelp

Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og Røde Kors har gratis tilbud om leksehjelp gjennom henholdsvis ENT3R og Digitalleksehjelp.no. Den 10. april er Tekna vertskap for et arrangement i Oslo, som også streames, der Røde kors vil fortelle om tjenesten og holder introduksjonskurset "Bli leksehjelper med Røde Kors".

MentorNorge er den største private aktøren med en omsetning på 33 millioner kroner i 2022. House of Math og Realfagshjelpen er to andre aktører som tilbyr privat hjelp med lekser i realfag.

Fortsetter som golfinstruktør og vikarlærer

De siste årene har Svendsen måttet spe på inntektene ved å være golfinstruktør i helgene og vikarlærer i realfag ved Kirkevoll skole i Bergen på ukedagene.

– Nå må jeg ikke det lenger, men jeg tar fortsatt noen vikartimer fordi jeg synes det er så gøy, og det samme gjelder sesongjobben som golfinstruktør i noen helger.

 Tar foreldre i skole

Hva er det neste målet for Svendsen Realfag?

 – Det neste målet er å begynne med matteundervisning for foreldre slik at de selv kan hjelpe barna sine til å få bedre karakterer i matte. Dagens tilbud retter seg mot foreldre som har økonomi til egen privatlærer for barna. Ved å rette oss også mot foreldre kan vi hjelpe mange flere i realfag, gjennom at vi gjør foreldrene i stand til å selv gi mestringsfølelse i realfag og matematikk.