Hei, det ser ut som du bruker en utdatert nettleser. Vi anbefaler at du har siste versjon av nettleseren installert. Tekna.no støtter blant annet Edge, Firefox, Google Chrome, Safari og Opera. Dersom du ikke har mulighet til å oppdatere nettleseren til siste versjon, kan du laste ned andre nettlesere her: http://browsehappy.com
Hopp til innhold
Kvinne med Veidekkehjelm på byggeplass

Ledere av bygge- og anleggsvirksomhet har den laveste kvinneandelen blant Tekna-yrkene. Dette ønsker Veidekke å gjøre noe med. Illustrasjonsfoto: Veidekke

Veidekke vil doble kvinneandelen

Entreprenørselskapet Veidekke vil doble kvinneandelen i de operative lederstillingene fra 10 til 20 prosent innen 2025. Ledere av bygge- og anleggsvirksomhet har den laveste kvinneandelen blant Tekna-yrkene.

Blant ledere av bygge- og anleggsvirksomhet under 40 år er det kun 8,8 prosent kvinner, viser tall som Tekna Magasinet har hentet ut fra SSB i anledning kvinnedagen. Det er desidert lavest blant alle Tekna-yrkene. Også Norges største entreprenørselskap, Veidekke, har en lav kvinneandel blant ledere, men den skal nå dobles i løpet av få år.

Les også: Sjokkert over mannsdominans i bygg og anlegg

Kvinne med brunt hår, hvit skjorte og svart jakke
Konserndirektør for HR og HMS i Veidekke, Anne Thorbjørnsen, vil doble kvinneandelen blant selskapets ledere innen 2025. Foto: Veidekke

– Veidekke jobber systematisk med å øke kvinneandelen og har satt som mål å doble kvinneandelen i de operative lederstillingene fra 10 prosent i dag til 20 prosent innen 2025. For 2021 utgjorde våre studenter på sommerjobb 35 prosent kvinner og andelen av våre traineer er nå 39 prosent - som gir et godt grunnlag til å styrke kvinneandelen i de operative lederstillingen på sikt, sier konserndirektør for HR og HMS i Veidekke, Anne Thorbjørnsen.

Kompetanseheving om ubevisst diskriminering

Veidekke har iverksatt tiltak mot ubevisst diskriminering for å øke kvinneandelen i selskapet.

 

– For å tiltrekke og beholde kvinnene jobber vi langs flere akser - alt fra kompetansebaserte prosesser for rekruttering, sikre gode belønningssystemer og kanskje viktigst - jobbe med kompetanseheving om ubevisst diskriminering for å sikre et sunt og utviklende arbeidsmiljø for alle. Dette handler både om kvinner og mangfold generelt. Vi er ulike mennesker som skal ha like muligheter, sier Thorbjørnsen.

Dette er tallene

Tallene over kjønnsfordeling innen Tekna-yrker er hentet fra SSB. Tekna Magasinet har laget en oversikt over Tekna-yrker blant SSBs ulike yrkeskategorier. Det er benyttet tall for antall jobber (arbeidsforhold) blant yrkesaktive under 40 år. I rangeringen er Tekna-yrker med under 300 jobber blant yrkesaktive under 40 år holdt utenom.